Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković 
rade novu Cedevitu

Autor: Ana Blašković , 18. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Za novi niskokalorični proizvod iz lepeze Cedevite 10,8 milijuna kuna osigurano je bespovratnih sredstava europskih fondova, a na razvoju će raditi 20 znanstvenika.

Atlantic grupa i istraživački Institut Ruđer Bošković u projektu vrijednom 19 milijuna kuna, zajedničkim snagama razvijati će napitak Cedevita Functional OTG (‘on the go’). Za novi niskokalorični proizvod iz lepeze Cedevite, 10,8 milijuna kuna osigurano je bespovratnih sredstava europskih fondova, a na razvoju će raditi 20 znanstvenika. Predstavljajući projekt u prostorijama Instituta, predsjednik Uprave Atlantica Emil Tedeschi istaknuo je da je Cedevita “jedna od tri najvažnije marke koje se kupuju i vole od Slovenije do Makedonije”.

Poželjna praksa

“Ono što ovaj iskorak u razvoju proizvoda čini posebnim jesu suradnja sa stručnjacima najistaknutije znanstvene ustanove Instituta Ruđer Bošković te uspješan projekt povlačenja bespovratnih sredstava iz EU, praksa koju bismo svi u Hrvatskoj željeli vidjeti u većoj mjeri”, rekao je Tedeschi.

Nevenka Vrač, direktorica Odjela istraživanja i razvoja tvrtke Cedevita rekla je da je proizvod namijenjen “on the go” segmentu, grupi potrošača koji se hrane u pokretu i vole trendi proizvode. Cedevita Functional imat će novo pakiranje i čep te veću mogućnost reciklaže, a u odnosu na aktualnu Cedevitu i upola manje šećera.

Na projektu će rukave zasukati interdisciplinarni istraživački tim IRB-a i Cedevite koji broji 20 znanstvenika, kemičara, molekularnih biologa i biomedicinara u tri odvojena modula za analizu i formuliranje novog proizvoda.

 

19 milijuna kuna

vrijedan je projekt razvijanja novog napitka

Znanost za inovacije

“Kroz suradnju s jednim od najprepoznatljivijih hrvatskih brendova, kao i cjelokupnom Atlantic grupom, na najbolji način demonstrira se značaj primjene suvremene tehnologije i opreme kojom IRB raspolaže, kao i bogatog znanja te stručnosti naših znanstvenika, na razvoju novih proizvoda”, poručio je ravnatelj IRB-a Tome Antičić. Dodao je da time Institut daje snažan doprinos cjelokupnom gospodarskom razvoju Hrvatske, a upravo je bolje povezivanje s gospodarstvom jedan od Ruđerovih glavnih ciljeva.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić na predstavljanju je rekla da je projekt primjer dobre suradnje gospodarstva i znanstvene zajednice u razvoju inovacija. “U odnosu na cjelokupno raspoloživa sredstva za tu namjenu koja iznose 100 milijuna eura, do sada je doneseno 15 odluka o financiranju. U pripremi su još četiri projekta što znači da od 100 milijuna eura očekujem da će do kraja ovog mjeseca biti raspodijeljeno 260 milijuna kuna”, kazala je Dalić.    

Komentari (3)
Pogledajte sve

To se zove LEGITIMNO IZVLAČENJE NOVCA IZ EU.
Recepture za takve napitke složi jedan tim u jednom relativno kratkom roku./ recimo 3o dana /

Koliko je programa – predano i usvojeno- koji služe za IZVLAČENJE NOVACA , a pokriće imaju
ispred razvikanih imena ?

Srećom, Ruđer Bošković – to i zaslužuje zbog velikog broja mladih , i nadarenih znanstvenika..
koji će USPUT – raditi i ono-što EU – ne pokriva svojim natječajima…..

europska unija ide nepovratno u propast čim ovakvim projektima dodjeljuje sredstava. ali ne treba čuditi kad je drug tedeski član trilaterale zajedno za čokolindom. sramota. treba mu još dati kredit iz hbora kao todexu.

bit će zanimljivo kad krene afera oko dodjele sredstava hbora za izgradnju turističkih objekata po nikakvim kamatama i počecima .valamar ,austrijanci su uzeli preko milijardu kuna kredita od hbora a u isto vrijeme isplaćuju milijunske dividende. afera sa marićem oko kredita agrokoru je mala beba za ovo.

strašno, ne mogu je više razviti u Plivi, da je Emilu posluže rashlađenu i gotovu

New Report

Close