Zemlje Višegradske skupine velika šansa za naše tvrtke

Autor: Poslovni dnevnik , 19. studeni 2014. u 21:58
PD

Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, države Višegradske skupine, čija tržišta broje oko 70 milijuna potrošača, pružaju brojne mogućnosti za gospodarsku suradnju s hrvatskim tvrtkama.

Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, države Višegradske skupine, čija tržišta broje oko 70 milijuna potrošača, pružaju brojne mogućnosti za gospodarsku suradnju s hrvatskim tvrtkama. Zaključak je to gospodarskog foruma koji je u Hrvatskoj gospodarskoj komori okupio tvrtke iz te skupine koje posluju u Hrvatskoj te domaće koje posluju na tržištima V4.

“Otkad su ušle u EU, zemlje V4 skupine podigle su prosječni godišnji rast za oko 1%, četvrti su po veličini izvoznik u Uniji i drugi europski izvoznik automobila, nakon Njemačke”, kazao je Domagoj Juričić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove.

“Želimo potaknuti naše tvrtke da na prostoru V4 skupine, od Jadrana do Baltika, pronađu interes jer će ono u iduća dva desetljeća biti područje koje će potaknuti rast Europske unije”, zaključio je Juričić. Dodao je da su mogućnosti za suradnju na tom velikom i atraktivnom tržištu vrlo šarolike, od ulaganja u prehrambeno-tehnološku industriju, proizvodnju strojeva, dijelova za automobile i osiguravateljsku industriju.

 Pomoćnica direktorice Sektora za međunarodne poslove HGK Silva Stipić Kobali kazala je da je robna razmjena između Hrvatske i zemalja V4 u 2013. iznosila 2,46 milijardi eura ili 10 posto ukupne razmjene Hrvatske. Razmjena je najveća bila s Mađarskom – gotovo 1,2 milijarde eura. Što se tiče izravnih stranih ulaganja, Hrvatska je ulagala u Poljsku, dok je kod nas najviše ulagala Mađarska koja je četvrtana ljestvici najaktivnijih stranih ulagača.

Komentirajte prvi

New Report

Close