Zauzeli upravnu zgradu, zvali Linića, a on ih glatko odbio

Autor: Suzana Varošanec , 07. svibanj 2013. u 22:00
Traže 15-ak mil. kuna za plaće da prežive do kraja postupka/PIXSELL

Radnici otjerali direktora, ne mogu, kažu, čekati kraj predstečajnoga postupka, no Linić dotad ne želi razgovarati.

Radikalnom akcijom protjerivanja direktora Diokija Lea Dolezila, koju su organizirali Srđan Perković iz Sindikata naftnoga gospodarstva i Bojan Kovačić, zastupnik 300 Diokijevih radnika koji su završili na burzi, radnici su zauzeli Upravnu zgradu na Žitnjaku. Povod je, kako je objasnio Perković, radnički skup na kojem Dolezil nije dao rješenje kad će moći isplatiti dio potraživanja.

"Očekujemo sastanak s ministrom financija Slavkom Linićem jer tražimo da Ministarstvo financija ovlasti HEP da Hypo banci izda garanciju da će država kupiti zemljište na Omišlju za LNG terminal. Od toga tražimo kaparu između 15 i 20 milijuna kuna, iz koje će se namiriti dio potraživanja za oko 800 radnika Diokija i Dine, da bismo preživjeti do kraja predstečajnog postupka", rekao je Perković. Iako je Linić odmah poručio kako će Vlada nastojati što prije završiti priču oko Diokija, jer ima potencijalnog ulagača koji bi preuzeo odgovornost ponovnog pokretanja proizvodnje, sa sindikatima, smatra Linić, nema potrebe razgovarati dok se ne riješi predstečajna nagodba.

 

Linić

Pravima radnika Diokija Vlada se dovoljno bavila

"Dioki je priča koja traje predugo, u kojoj je Vlada već previše dala i u kojoj se pravima radnika dovoljno bavila", komentirao je Linić. Za plaće i otpremnine radnici potražuju oko 11 milijuna eura, a najgore su, što je apsurdno, prošli oni koji nisu završili na burzi. Tako 120 radnika Diokija potražuje 10 plaća, samo jednu su primili ove godine, dok je 320 radnika na burzi u tri navrata dobilo 70 posto plaće. Zakon o predstečajnoj nagodbi nije riješio pitanje kako preživjeti četiri mjeseca bez primanja, kazao je Zdravko Rumenović, predstavnik radnika u NO-u, dodavši kako smatra da će "predstečajna nagodba uspjeti kad se isplate sva radnička potraživanja".

Komentari (1)
Pogledajte sve

Točno,vlada se dovoljno bavila,vrijeme je da se stvarni vlasnik bavi radnicima,zato Liniću radi nešto.Zar ima još ljudi koji misle da onaj redar iz Rijeke ima vlasništvo nad DIOKI-grupom.Pa on nije u stanju sam niti nacrtane ovce na slici čuvati!

New Report

Close