Zanimanje koje se u Hrvatskoj traži kao suho zlato: Nedostaje 1000 radnika

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2017. u 09:14
Foto: Thinkstock

“Često smo u situaciji da moramo neke projekte i odbiti zato što jednostavno nemamo kapacitet i resurse da se to odradi”.

Domaća softverska industrija munjevito raste. Tvrtke sve više zarađuju, više izvoze i zapošljavaju. Brojke bi mogle biti i puno bolje da ima tko raditi.

Naime, nedostaje im više od 1000 radnika. Rješenju problema, između ostaloga, pomoglo bi, kažu, kada bi se porezno rasteretile plaće IT stručnjaka.

"Da trenutno možemo naći još 50 zaposlenika sa znanjima koja su nam potrebna, oni bi apsolutno imali što raditi", kaže Tanja Bulbuk Jergović, voditeljica Odjela ljudskih resursa u tvrtci Infinum.

Kako piše Dnevnik.hr, programeri se traže kao suho zlato. "Često smo u situaciji da moramo neke projekte i odbiti zato što jednostavno nemamo kapacitet i resurse da se to odradi", nadodaje Bulbuk Jergović.

Domaća IT industrija je prošle godine uprihodovala više od 7 milijardi kuna što je 10 posto više nego godinu prije toga. I izvoz je rastao i to za više od 12 posto. Prošle godine je porastao i broj novootvorenih radnih mjesta, njih 1341. Zaposlenike se traži već na fakultetima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Volio bi da mi netko objasni kako ce rasterecenje placa pomoci da se pronadu strucnjaci kada ih jednostavno nema! Oni sto odlaze ne odlaze samo zbog placa, a i realno, u odnosu na prosjek u HR IT strucnjaci vec imaju jako dobre place. Je li netko radio istrazivanje/analize pa da vidimo na temelju cega se to trazi. Mislim da je rjesenje uvoz radne snage, a dugorocno odgovarajuca edukacija. Na uvozu se ne radi bas nista, a na edukaciji nesto – i to vise zahvaljujuci entuzijastima.

New Report

Close