Žalba odgađa početak radova na Pelješkom mostu

Autor: Josip Bohutinski/VL , 23. listopad 2017. u 22:00
Sredinom rujna otvorene su ponude za izgradnju prve faze Pelješkog mosta, Foto: Davor Višnjić

Na natječaj za nadzor radova žalili se Španjolci, a to bi moglo značiti da ugovori za nadzor i građenje neće biti potpisani u isto vrijeme. HC o izvođaču odlučuje uskoro.

Hrvatske ceste (HC) do kraja mjeseca donijet će odluku o odabiru izvođača radova na Pelješkom mostu. Ponude su poslali talijanski Astaldi i turski IC Ictas, koji bi most sagradili za 2,5 milijardi kuna, austrijski Strabag ponudio je 2,6 milijardi kuna, a kineski konzorcij predvođen tvrtkom China Road and Bridge Corporation dao je najjeftiniju ponudu – dvije milijarde kuna. Ako bude žalbi na odabir, što je izgledno, realno je očekivati da će se ugovor za gradnju mosta potpisati krajem ove ili početkom 2018. nakon što Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (Dkom) odluči o mogućim žalbama.

Odabir izvođača već su usporile žalbe u prvom i drugom krugu natječaja zbog čega je postupak produljen za nekoliko mjeseci. A isto bi se moglo dogoditi i s natječajem za nadzor nad izgradnjom Pelješkog mosta, čija je procijenjena vrijednost 53,5 milijuna kuna. Taj je natječaj objavljen 29. rujna i rok za dostavu ponuda je 30. listopada, no postupak odabira nadzornika je zaustavljen jer su na natječajnu dokumentaciju 11. listopada stigle dvije žalbe, tvrtke Eptisa Adria, hrvatske podružnice španjolske Eptise te španjolske tvrtke IDP. Eptisa Adria je odustala od žalbe, IDP nije. Budući da Dkom o žalbama odlučuje i po dva mjeseca, taj bi se natječaj mogao nastaviti tek krajem godine.

Onda slijedi odluka o odabiru i vjerojatno nove žalbe na to. U HC-u se ipak nadaju da će, s obzirom na to da su odmah odgovorili na žalbu Španjolaca, Komisija brzo odlučiti. Kašnjenje u odabiru nadzornika znači da ugovor za nadzor radova ne bi bio potpisan kad i onaj za izvođenje radova koji pak ne mogu krenuti bez ugovorenog nadzora. A to bi prema sadašnjoj dinamici moglo biti tek u veljači ili ožujku nagodinu.     

Komentirajte prvi

New Report

Close