Zakonske izmjene: Građani će nadzirati rad policije

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2014. u 10:36
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na Vladu danas stiže prijedlog izmjenjenog i dopunjenog Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, a u novinama je i uvođenje Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti.

Uvodi se građanski nadzor nad radom policije. Naime, na Vladu danas stiže prijedlog izmjenjenog i dopunjenog Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, a u novinama je i uvođenje Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti, piše Novi list.

Naime, prema predlagatelju, a to je MUP, takvo vijeće bi imalo pravo nadzora nad dvije stvari: ispisom telekomunikacijskih veza te prikrivenim radnjama.

Nadzor bi se, doznaje Novi list u Vladi, trebao obavljati nakon završetka kriminalističkog istraživanja, obavljao bi se samo za prikrivene mjere i ispise poziva, a kako ne bi došlo do nadopisivanja brojeva na naloge za ispis telekomunikacija, što se u Hrvatskoj već događalo,

Vijeće bi trebalo dobiti podatke i od Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija (OTC). Naime, u Hrvatskoj je već bio izbio skandal u kojem je utvrđeno da su policijski šefovi naložili ispis za jedne brojeve, a u OTC je netko dostavio još nekoliko dodatno nadopisanih brojeva, podsjeća list.

Komentirajte prvi

New Report

Close