Zagorci počinju s gradnjom montažnih škola, prilika je to za domaće tvrtke

Autor: Darko Bičak , 27. srpanj 2015. u 22:00
Đuro Horvat, direktor međimurskog Tehnixa koji već godinama izrađuje modularne škole i vrtiće za izvoz/Ž. Bašić/PIXSELL

Tvrtke poput Tehnixa iz Preloga i Jedinstva iz Krapine isporučuju svoje modularne objekte u zemlje širom svijeta.

Krapinsko-zagorska županija polaže veliku pozornost energetskoj učinkovitosti svojih škola i vrtića, u čemu je lider, kako u Hrvatskoj, tako i u široj regiji.

Njihov su novi projekt modularne škole koje bi se trebale početi graditi sljedeće godine. Kako je objasnio župan Željko Kolar, prvi objekt bit će područna škola u Martinišću, koja spada pod Osnovnu školu Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku. "Imamo potrebu za prostorom koji će zadovoljiti potrebe 20-ak učenika. Modularni model čini nam se najpraktičniji jer se brzo može prilagoditi novonastalim potrebama – ako se poveća broj djece, vrlo brzo  i jednostavno prostor se može proširiti, a s druge strane s može smanjiti. Usto, takva je gradnja jeftinija, brža i energetski vrlo učinkovita. Ne treba zaboraviti da u Hrvatskoj, posebice u sjeverozapadnom dijelu zemlje, djeluje niz tvrtki koje imaju velike reference s takvim projektima, pa to u potpunosti može biti produkt hrvatske pameti i opreme", ističe Kolar.

 

50posto

jeftiniji su modularni objekti od standardne gradnje od opeke i betona

Da su modularne škole i vrtići optimalno rješenje za male područne škole, ali i u mnogim drugim prilikama, slaže se i Đuro Horvat, direktor međimurske tvrtke Tehnix, koja se već desetljećima bavi modularnim sustavima, a u novije vrijeme i tehnologijom zbrinjavanja i razvrstavanja otpada. "Već godinama radimo takve škole i vrtiće u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, a zadnji projekt nam je bio u Luksemburgu. To je praktičnije, brže i jeftinije rješenje od standardne gradnje. Takav objekt može se završiti već za 60-ak dana, a cijena mu je 50 posto niža od klasične gradnje.

Ne treba ni spominjati da su takve građevine otporne na potres, požar i slične nepogodne, a energetski su puno učinkovitije. Usto, takve  projekte moguće je financirati i leasingom jer je riječ o pokretnoj nekretnini koju je moguće u svakom trenutku rastaviti je prodati nekom drugome na drugom mjestu", navodi Horvat.  U Hrvatskoj, podsjeća, djeluje niz tvrtki koje su potpuno ovladale tom tehnologijom, uključujući i njegov Tehnix, a koje su reference stekle u inozemstvu. Tehnix je zasad izveo pilot-projekt modularnog vrtića u Čakovcu. Horvat pozdravlja inicijativu da ovakvi projekti zažive i u Hrvatskoj. 

Krapinsko Jedinstvo je tvrtka koja zapošljava 700 djelatnika i  bavi se izgradnjom energetski učinkovitih modularnih objekata za škole, dječje vrtiće, domove umirovljenika, ambulante i druge namjene. Kako pojašnjava Josip Mihalić, direktor tvrtke, do sada su ovakve objekte gradili u Njemačkoj, Austriji, Norveškoj, Hrvatskoj.

"Držimo da objekti modularne izgradnje imaju brojne prednosti u odnosu na klasični način izgradnje. Imamo iskustva u njihovoj izgradnji na domaćem i inozemnim tržištima. Sama izrada ovih objekata definirana je projektom, zakonskim propisima i pravilima građevinske struke. Energetska učinkovitost modularnih objekata postiže se izgradnjom u skladu s propisanim proračunima i velik broj naših objekata je već u upotrebi; dječji vrtići, škole, objekti za smještaj azilanata, studentski domovi, domovi umirovljenika. Izgradili smo ih  za Grad Dresden, München, Nürnberg, Köln, Freising, Dachau, Bremen, Lauf, Ismaning, Seligenstadt, Rodgau, Zaprešić, Gunju. Oni mogu biti izgrađeni kao privremeni objekti koji su u zakupu na određeno vrijeme ili kao trajni objekti, a sve ovisno o potrebama kupaca.Smatramo da takvi objekti trebaju naći veću primjenu u Republici Hrvatskoj jer je brža i jeftinija izgradnja. Većinu materijala i proizvoda koje ugrađujemo nabavljamo na domaćem tržištu, zapošljavamo domaće radnike, proizvodimo hrvatski proizvod prema europskim normama", ističe Mihalić.

Veliki benefit od modularnih škola i vrtića vidi i Dražen Šobot, direktor Mitra prometa koji je također uvelike prisutan na tržištu kontenjerskih objekata. "Modularni objekti su puno sigurniji, pouzdaniji, energetski učinkovitiji, a što je posebice važno, znatno jeftiniji od onih izgrađenih u standardnoj gradnji. Za primjer mogu navesti vrtić koji se nedavno završio u Zagrebu i čija je cijena bila, bez vrijednosti gradskog zemljišta, četiri milijuna kuna. Mi smo za isti vrtić dali ponudu na 400 tisuća kuna, ali nismo ozbiljnije uzeti niti u razmatranje. Dakle, odnos cijene klasične i modularne gradnje je 10 : 1 za istu kvadraturu i kvalitetu prostora", kaže Šobot. Dodaje da imaju niz referenci u zemji i inozemstvu, a da su im zadnji značajni projekti bili dogradnja, naravno modularna, putničkih terminala na aerodromima u Rijeci i Puli. 

Komentirajte prvi

New Report

Close