Zadar postaje veliko gradilište: Na jesen kreću radovi vrijedni stotine milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2016. u 09:28
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Do 1. rujna trebala bi biti završena i projektna dokumentacija za najveću ovogodišnju investiciju u stanogradnju na prostoru nekadašnje Tvornice kruha.

Uz kapitalne projekte Grada Zadra – obnovu Kneževe palače i Turističko informativnog centra, ove jeseni bi se trebalo prašiti sve u 16 u Zadru na novim gradilištima.

Vrijednost investicija teško je procijeniti, a još teže zbrojiti, ali radi se o stotinama milijuna kuna. Većina tih investicije ima oznaku privatnog kapitala, osim onih u kojima ulaže Država, piše 057info.

To su projekti izgradnje putničke zgrade u luci Gaženica, s kojom se započinje krajem kolovoza. Radi se o investiciji od 30 milijuna eura, koja se kao otplata kredita pokriva iz Državnog proračuna. Mjesec dana kasnije trebali bi početi radovi na cestovnoj infrastrukturi u vrijednosti od 35 milijuna kuna. Investitor zahvata od Bulevara do vrha Poluotoka su Hrvatske ceste.

Do 1. rujna trebala bi biti završena i projektna dokumentacija za najveću ovogodišnju investiciju u stanogradnju na prostoru nekadašnje Tvornice kruha. Arhitekt Željko Predovan, jedan od suvlasnika tvrtke koja će u gradnju 150 stanova investirati 11 milijuna eura, vjeruje kako će brzo dobiti građevinsku dozvolu.

'U gradskoj upravi smo dobili investiciju potporu tima koji je u Gradu Zadru za te namjene oformljen, kazao je Predovan.

Taj status ima i projekt hotela Maraska, za koji je ishođena lokacijska dozvola za investiciju koju je turska Dogus grupa najavila u iznosu od 150 milijuna eura. Investitori su najavili početak radova na jesen nakon što dobiju građevinsku dozvolu za projekt hotela kojeg su radili u bečkom uredu poznatog arhitekta Borisa Podrecca. Za sada to je jedina ozbiljan i poželjna investicija u zadarski turizam. Dogus će uložiti dva milijuna eura u projekt gradnje i uređenja marine Borik.

U Zadru će se širiti i trgovački kapaciteti. Austrijski Strabag, koji gradi u Gaženici, u kojoj su ugovorili poslova za 180 milijuna eura, gradit će i drugu fazu Supernova centra. Oni će vrlo brzo početi s radovima, prema projektu koji je izrađen u D&Z, na izgradnji zgrade koja će biti za trećinu površine postojeće građevine.

Uskoro će početi i rekonstrukcija prvog Interspar centra, a u pripremi je gradnja još jednog Kauflanda, za koju nismo uspjeli doznati u kojoj je fazi, javlja 057info.

Komentirajte prvi

New Report

Close