Za projekt vrijedan 10 mil. eura većina novca nabavit će se iz EU

Autor: Agencija VLM , 18. ožujak 2013. u 15:38
Mihael Zmajlović (Patrik Maček/PIXSELL)

U idućem razdoblju prikupit ćemo svu potrebnu dokumentaciju za realizaciju izgradnje Centra, kazao je Ronko.

Na lokaciji Vinogradine kraj Alilovaca do 2016. godine bit će izgrađen Centar za zbrinjavanje otpada za područje Požeško-slavonske županije, prvi takav u Slavoniji. Sporazum o izgradnji ovog centra danas su u Požegi potpisali gradonačelnik Zdravko Ronko i Ante Kolić, direktor „Tekije“, d.o.o. s Mihaelom Zmajlovićem, ministrom zaštite okoliša i prirode i Dinkom Polićem, direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost projekta je 10-ak milijuna eura, a većina novca, 70 posto za gradnju će se osigurati iz strukturnih fondova EU. Fond za zaštitu okoliša osigurat će 20 posto, a Tekija preostalih 10 posto.

Iako je Hrvatska već do 2012. godine trebala izgraditi ovakve centre koji će na ekološki tzadovokjavajući način, kako to propisiju kriteriji EU, diljem Hrvatske, nažalost da do sada ni jedan takv centra nije gotov, a samo su tri i to na prostoru uz more u izgradnji.

– Ovo je početak rješavanja gorućeg problema u Hrvatskoj. Grad Požega, njezin gradonačelnik kao i tvrtka Tekija primjer su kako se ovakav problem odgovorno rješava. Nametnuli su visoke standarde u pitanju gospodarenja otpadom, poštuje se ono što se u većini Hrvatske na žalost ne poštuje, a to je da se obračun sakupljanja komunalnog otpada vrši na temelju količine prema zapremnini posude što je osnovna pretpostavka za uvođenje primarne selekcije i isto tako je važno da je omogućeno građanima da putem zelenih otoka mogu izdvajati iskoristive komponente komunalnog otpada – istaknuo je ministar Zmajlović

Upozorio je da će Hrvatska plaćati EU penale ako ovaj problem ne riješi do 2018. godine. Koliko će u Hrvatskoj biti centara za zbrinjavanje otpada još se ne zna, ali se zna da ga neće imati svaka županija nego da će pojedini centri biti za više županija.

– U idućem razdoblju prikupit ćemo svu potrebnu dokumentaciju za realizaciju izgradnje Centra. Od samog početka, uz sve potrebne pripreme, sve do uporabne dozvole, insistirali smo da to bude županijski, a ne regionalni centar i u tome uspjeli, jer smatramo i ne prihvaćamo da se u ovu „Zlatnu dolinu“ dovozi otpad s drugih područja, a s otpadom koji se ovdje stvara sami ćemo se nositi. To za Požegu znači kvalitetno zbrinjavanje otpada, zaštitu okoliša i očuvanje ili podizanje visoke ljestvice standarda koji su u potpunosti zadovoljiti i standarde EU – kazao je ovom prigodom požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.

Ministar Zmajlović je nakon potpisivanja ugovora u pratnji gradonačelnika Ronka posjetio tvrtku „Plamen“. S tom tvrtkom su nedavno Grad Požega i Tekija d.o.o. potpisali sporazum o odlaganju šljake i otpadnog pijeska na Vinogradinama u novoj četvrtoj kazeti čime je riješen dugogodišnji problem zaštite okoliša.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zaboravih napisati ono glavno! “Dobro je što se gospodin brine za buduće prebivalište svoje vladne ekipe”!

Kada će se gospodin i njegova vladna ekipa upisati na večernji tečaj da nadoknade izgubljeno ili propušteno znanje iz hrvatskog? Možda su oni školovani na prostoru nekih drugih republika bivše države ali koliko je meni poznato od tada do danas u ovoj državi Hrvatskoj su u uporabi milijuni a ne milioni?! Uostalom sve kaže da nisu već nikome oni mili!

New Report

Close