Za poticanje zapošljavanja u 2018. godini 100 mil. kuna više

Autor: Marija Brnić , 28. prosinac 2017. u 22:00
Više novca država će davati i za samozapošljavanje/Željko Lukunić/PIXSELL

Iz HUP-a su dobrodošlim ocijenili mjere zapošljavanja, posebice one kojima se potiče zapošljavanje mladih.

Za mjere aktivne politike zapošljavanja u 2018. će biti izdvojeno 1,6 milijardi kuna, 100 milijuna kuna više nego u ovoj godini, a uz aktualnih devet mjera potpora uvode se još dvije nove mjere – potpore za pripravništvo, te osposobljavanje za stjecanje radnog iskustva za osobe starije od 30 godina.

Preinaku će imati i potpore za samozapošljavanje, za koje će nezaposlenim osobama koje se odluče za pokretanje vlastitog biznisa država dati 55 tisuća kuna poticaja, umjesto dosadašnjih 35 tisuća, odnosno moći će ostvariti ukupno 70 tisuća poticaja ako se koristi i potpora stručnog osposobljavanja za rad. Omogućeno je i dobivanje potpora za samozapošljavanje u slučaju udruživanja u obrte, trgovačka društva i zadruge, do najviše njih pet, a pri čemu svaki od članova može dobiti 55 tisuća kuna, odnosno ukupno 275 tisuća kuna.

 

1,6 mlrd.

kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja u 2018.

Te mjere utvrđene su smjernicama za provođenje aktivne politike zapošljavanja od 2018. do 2020. koje je jučer Vlada prihvatila, a prijedlog mjera za 2018. danas bi trebao biti usvojen na Upravnom vijeću Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ponosan je što će paket mjera biti primjenjiv od 1. siječnja, jer se smjernice donijelo na vrijeme, što dosad nije bio slučaj. Naglasak u aktivnoj politici zapošljavanja definitivno dobiva pripravništvo. 

"Jačanjem pripravništva želimo povećati cijenu rada. Cilj nam je da pripravništvom mladi uđu u pravi radni odnos", ističe Pavić. Iako je od poslodavaca dolazio zahtjev da im se pokrije cijeli iznos,  potpora za realni sektor iznosit će 50 posto bruto plaće bez gornjeg ograničenja i troškove prijevoza, a u javnim službama za zdravstvo, obrazovanje, sustav socijalne skrbi potpora će iznositi 100 posto, a plaća će iznositi 85 posto iznosa plaće tog početnog radnog mjesta.

Pavić naglašava kako je  mjera stručnog osposobljavanja za rad redefinirana, te su za nju ove godine uvedeni osigurači za zlouporabu te mjere i ograničena je njezina primjena u javnom sektoru. Prema novim smjernicama s dosadašnjih 10 posto zaposlenih koje proračunski korisnici mogu imati na SOR-u smanjuje na 3 posto. Iz HUP-a jučer su dobrodošlim ocijenili mjere aktivne politike zapošljavanja, posebice one kojima se potiče zapošljavanje mladih bez iskustva, čiji rad u prvih pola godine ne donosi vrijednost, nego predstavlja ulaganje. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

U 2018. još više uhljeba.

To su mjere za aktivnu politiku iseljavanja a ne aktivnu politiku zapošljavanja.

Sto vise “poticu” zaposljavanje to vise kvalitetnih i produktivnih ljudi odlazi iz zemlje.

Interesantno je da svi odlaze u zemlje gdje ne postoje poticiaji za zaposljavanje.

Poticano zaposljavanje je sustav u kome vlada uzima novac od uspjesnih i perspektivnih firmi. Onda dio tog novca potrosi na birokraciju koja provodi poticanje. Drugi dio novca dijeli losim firmama i drzavnoj upravi kako bi preko njih zbrinula najlosije studente u zemlji.

New Report

Close