Za mandarine novi rok 31. 12., mogu donirati cijelu proizvodnju

Autor: Božica Babić , 01. prosinac 2014. u 21:59
PD

Proizvođači jabuka u cijelosti su iskoristili interventnu kvotu od 4050 tona koju je Europska komisija odobrila i financirala Hrvatskoj.

Proizvođači jabuka u cijelosti su iskoristili interventnu kvotu od 4050 tona koju je Europska komisija odobrila i financirala Hrvatskoj. Kod mandarina 269 gospodarstava do 1. prosinca iskoristilo je tek 30 posto kvote od 7900 tona, podaci su Agencije za plaćanja u poljoprivredi, zadužene za isplatu zbrinjavanja tržnih viškova zbog embarga Ruske Federacije za proizvođače iz Europske unije. Da procedura za uključiti se u humanitarnu donaciju i dobiti 19,5 eura iz zajedničke blagajne u Bruxellesu za doniranih 100 kilograma mandarina (plus novac za trošak pakiranja, sortiranja i transporta, koji se također refundira) nikad nije bila lakša, govori podatak o cjelovito iskorištenoj kvoti za jabuke, a postupak je za obje voćne vrste bio potpuno identičan, ističu u Agenciji.

Za dolinu Neretve ipak dobra vijest iz Agencije: kako kvota za mandarine nije iskorištena, rok je pomaknut s 15. studenoga na 31. prosinca, pa tko je pripravan pronaći humanitarnu adresu, organizirati isporuku te povrh toga ispuniti nekoliko formulara, što je uvjet za dobiti europsku potporu, mandarine može darivati do kraja ove godine. Više nema ni ograničenja do najviše 20 posto uroda mandarina iz vlastita voćnjaka. Moguće je doniranje i ukupne proizvodnje kojom pojedino gospodarstvo danas raspolaže. Navodno su neki proizvođači ciljano čekali ukidanje proizvodnog ograničenja jer im se nije činilo isplativim sortirati, pakirati i distribuirati male količine mandarina diljem zemlje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close