Westgate u Splitu ulaže pola milijarde kuna

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 12. veljača 2015. u 16:26
Centar će imati i hotel svjetskog brenda

Financiranje toranja A je zatvoreno kreditom PBZ-a i SG Splitske banke, a za financiranje 70% drugog tražit će kredit HBOR-a.

U Splitu je počela gradnja jednog od najvećeg projekta u tom gradu – Westgate, investicije istoimene grupe, koji će se smjestit na površini od 50.000 m2, a vrijedna je 500 milijuna kuna.

Završetak je predviđen za sredinu sljedeće godine, a svoje radno mjesto tamo će, prema procjenama, biti omogućeno za oko 1200 ljudi. Zgrada će se sastojati od dva tornja. U prvom će biti sjedište Societe Generale Splitske banke, gdje će se nalaziti njezina centrala za Adria regiju. U tornju B, koji će se prostirati na površini od 30.000 m2, visokom 75 metara, što će ga ujedno činiti i najvišim objektom u Splitu, bit će hotel sa četiri zvjezdice, u kojem će se se nalaziti 180 soba, kongresni centar, wellness&spa centar, restorani, barovi te business centar za najam. Kako kažu investitori, riječ je o uredima A klase, prvim takvima u Splitu.

Hotel će poslovati pod jednim od najvećih svjetskih hotelskih brandova, koji prvi put ulazi na hrvatsko tržište, no zasad još ne otkrivaju o kome je riječ, jer su pregovori u tijeku. No, jasno je već sada da će unaprijediti konkurentnost grada i županije. Kako objašnjavaju investitori, riječ je o prvim tornjevima u Splitu nakon 1965. godine. Projekt se gradi po principu zelene gradnje te će nositi LEED Certifikat strane međunarodne organizacije U.S. Green Building Council za zelenu gradnju.

 

1200ljudi

bit će zaposleno u novom centru

Gradnja tornjeva najavljena je još prije tri godine. Kao što je Večernji list već pisao, prije godinu i pol dana, nekoliko dana prije izdavanja rješenja o gradnji, Upravni odbor za urbanizam i zaštitu okoliša Splita htio je izdati jedinstveno rješenje o građenju za oba objekta. To je investitoru bilo neprihvatljivo jer je za prvi objekt već dogovorio radove s izvođačem te našao kupca, odnosno planirao brzo krenuti u gradnju, a drugi objekt namjeravao početi graditi nešto kasnije pa su  bila potrebna odvojena rješenja o gradnji. Nakon što su se zbog lokalnog problema obratili nadležnim ministarstvima i Agenciji za investicije, prepreka je ubrzo riješena.  

No pojavio se je i problem zbog predstečajne nagodbe Zagorje Tehnobetona koji je bio izabran prvotno za izvođača radova. Novi izvođač je Tehnika, koja je i objavila u srijedu na Zagrebačkoj burzi početak radova na projektu u Splitu. Čeka se da i projekt bude nominiran kao strateški od interesa Republiku Hrvatsku jer ispunjava potrebne uvjete. Financijska konstrukcija za toranj A u cijelosti je zatvorena, kreditom Privredne banke i Societe Generale – Splitske banke kao kupca tornja.  Za toranj B, kažu, osigurali su potreban vlastiti kapital od 30 posto, a za 70 posto sredstava aplicirat će izravni kreditni zahtjev kod HBOR-a, budući je toranj B turistički projekt. Ujedno, kažu, za taj toranj aplicirat će i za novac iz fondova Europske unije.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Čeka se da i projekt bude nominiran kao strateški od interesa Republiku Hrvatsku jer ispunjava potrebne uvjete. ??????????

Izgradnja poslovnog tornja/nebodera/zgrade, kako god to nazvali je od strateškog interesa? Ne mogu vjerojvati niti da sam pročtoa ovako nešto

Pa taj Westgate je pored Zagreba stalno prazan i sad još ovakve velebne gradnje. No još čudnije jest kao što navodi g. Osi ulazak HBOR. Ne znam što se tu obnavlja ili razvija s ovim projektom da bi angažman HBOR bio opravdan??

ne znamo ništa drugo raditi…

čovjek bi trebao pozdraviti ovakve projekte, no zdrav razum nameće pitanja na koje je teško naći razuman odgovor.

odmah strši činjenica da hbor upet ulazi u jedan čisto špekulativni projekt. nije problem u špekulativnoj investiciji samoj po sebi ako investitor ulaže privatni kapital, pa neka riskira s njim koliko god želi i neka dobije kako god visok profit mogao ako uspije – ali je doista apsurd da državna banka za razvoj financira špekulativne projekte, dok istodobno zateže, otežava i onemogućava kredite i najsolidnijim ostacima ostataka proizvodnih tvrtki.

onda mi je muka kad pročitam da će ovakva investicija “povećati konkurentnost županije”. uredi a klase se grade kao pomoćna postrojenja visokoprofitabilnih tvrtki koje već imaju neki odličan biznis. a kakav uopće biznis ima split? jedine ozbiljne investicije su se događale u dugopolju a i to je sad stalo zbog krize i antipoduzetničke klime u samom splitu. tko tamo uopće posluje da mu treba ured a klase? ta usred zagreba se otkazuju luksuzni uredi i unajmljuju oronuli stanove. a split ako nije gori nije ni bolji od zagreba.

to je valjda sve u stilu one mantra da će “građevina kod nas pokrenuti” ekonomiju. pa treba napraviti ured a klase, zasjesti u njega, i novac će sam početi pritjecali niotkuda.

u bilo kakvoj normalnoj sredini nikom ne bi palo na pamet ulagati u ovakve urede dok prvo ne bi vidio tucet velikih tvorničkih dimnjaka, gužvu na aerodromu i u luci izvan sezone, prebukirane sve poslovne prostore u gradu. no kod nas ništa ne može biti normalno, no sve se čini da će ceh opet pasti na bjedne porezne obveznike.

New Report

Close