Vrlo štedljivi gradonačelnik: Radi bez plaće, na posao ide biciklom i ne prima dnevnice

Autor: Poslovni.hr , 08. ožujak 2016. u 14:24
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Rupu od pet milijuna kuna u proračunu u dvije godine je sanirao, a proračun prebacio u suficit odlučnim mjerama štednje.

Gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković rupu od pet milijuna kuna u proračunu u dvije godine je sanirao, a proračun prebacio u suficit odlučnim mjerama štednje, pa ne čudi što je na službena putovanja potrošio svega 323 kune. 

Iako cifra od 323 kune potrošene na službena putovanja djeluje ekstremno te navodi na pitanje koji je 'modus operandi' đurđevačkog gradonačelnika i zbog čega nije sklon službenim putovanjima, situacija koju je zatekao u gradskoj blagajni nakon što je kao nezavisni kandidat 2013. osvojio vlast, prilično objašnjava ovakvu politiku.

Željka Lackovića i njegov tim dočekala je rupa od pet milijuna kuna koje je trebalo podmiriti kako bi grad mogao normalno funkcionirati. Jedan od prvih poteza stoga je bilo smanjenje plaća zaposlenima u gradskoj upravi i poduzećima, te promjena u postupku javne nabave kojima je u roku dvije godine proračun uspio prebaciti u stanje suficita.

Na plaćama zaposlenih u gradskoj upravi i naknadama vijećnicima uštedio je oko tri milijuna kuna, dok je objedinjenjem javne  nabave za ustanove i poduzeća uštedio još 1,6 milijun kuna. 

"Tajna štednje leži u malim računima, u njima se krije pravo bogatstvo", poručuje Lacković kojega su mediji već proglasili jednim od najštedljivijih hrvatskih gradonačelnika. 

Grad vodi volonterski, a prihode ostvaruje u svom odvjetničkom uredu. Iako grad ima tri službena automobila on nikada, kaže, nije koristio ni službeni automobil ni mobitel, niti je uzeo gradsku dnevnicu. Ne treba onda čuditi što je na stavku 'službena putovanja' potrošio tek spomenutih 323 kune, što je 0,001 gradskog proračuna Đurđevca ili pak 0,039 kuna po glavi stanovnika, piše gradonačelnik.hr
 

Komentirajte prvi

New Report

Close