Vrdoljak o Nizozemcima i Brodosplitu: Država će znati zaštiti svoje interese

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. lipanj 2014. u 16:17
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas da će država znati zaštiti svoje interese vezano uz moguće aktiviranje državnog jamstva od 250 milijuna kuna zbog raskida ugovora nizozemskog naručitelja Jumbo Shippinga o gradnji broda u Brodosplitu.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas da će država znati zaštiti svoje interese vezano uz moguće aktiviranje državnog jamstva od 250 milijuna kuna zbog raskida ugovora nizozemskog naručitelja Jumbo Shippinga o gradnji broda u Brodosplitu.

Nada se da u ovom slučaju do naplate jamstva neće doći. No, ako i dođe, naći će se mehanizmi da se državni proračun ne ošteti, kazao je Vrdoljak odgovarajući na pitanja novinara u Jalžabetu kraj Varaždina, gdje je bio na predstavljanju investicije austrijske tvrtke Wollsdorf u tamošnjoj Poslovnoj zoni.

Nizozemska kompanija Jumbo Shipping, za kojeg je Brodosplit gradio brod za prijevoz teških tereta, zbog kašnjenja isporuke, raskinula je ugovor sa splitskim brodogradilištem iz kojeg navode kako poduzimaju sve potrebne mjere te da vjeruju kako će "dovesti u sigurnu zonu državne garancije za povrat avansa".

Na novinarski upit može li se izgubiti državno jamstvo ministar Vrdoljak odgovara da je privatizacija brodogradilišta bila težak posao koji je Vlada riješila u ovom mandatu i da je sada u tijeku restrukturiranje, proces koji je izrazito težak i nimalo jednostavan.

"Privatni vlasnici, koji su uz pomoć države kupili brodogradilišta, moraju pretvoriti brodogradilišta, koja su u pravilu bila veliki gubitaši, u profitabilne tvrtke. To je težak proces koji nije jednostavan. Naš je posao danas kontrolirati da li se ugovori ispunjavaju i da li se u bilo kojoj mogućnosti može naštetiti državi i to stručne službe ministarstva na tjednoj osnovi prate", rekao je Vrdoljak dodajući da je njemu osobno glavni cilj da brodogradilišta uspiju i da tamo ostanu deseci tisuća radnika i kooperanata.

"Ovaj jednokratni incident ne bi trebao završiti da se ide u lošem smjeru sa bilo kojim brodogradilištem u Hrvatskoj. No, država će znati zaštiti svoje interese", ponovio je Vrdoljak.

Na pitanje da usprkos novim investicijama u Hrvatskoj, pomaka što se tiče BDP-a nema, kazao je kako se BDP ne može mijenjati iz tjedna u tjedan. Podsjeća da su trendovi bili jako loši i da još uvijek postoji problem kvalitetne komunikacije potencijala Hrvatske kada je u pitanju privlačenje novih investicija. Smatra da treba ići na velike gospodarske forume širom svijeta i jasno reći koji su to gospodarski potencijali Hrvatske.

Napominje da se u energetici uspjelo, pa smo već sada prisutni na svjetskoj karti jer u Hrvatsku stižu američke i europske poznate tvrtke. U industriji se uspjelo samo jednim dijelom.

"Tek kada u potpunosti uspijemo, primjerice poput ove tvrtke u zoni u Jalžabetu, gdje su sve dozvole i izgradnja tvrtke riješeni u devet mjeseci, tek kada krene proizvodnja onda kreće i BDP. Nakon početka rada tvrtke, tek za godinu i pol dana vidjet će se to na BDP-u", kaže Vrdoljak dodajući da stvari idu daleko sporije nego što se očekivalo, ali da će BDP uskoro krenuti u pozitivnim smjeru.

Što se tiče rekonstrukcije Vlade Vrdoljak je rekao da nije na HNS-u i njemu da o tome govori već da se prvo čuje stav i odluke premijera koje će se tek tada moći komentirati. Nije želio komentirati ni određene navode da premijer nije zadovoljan njegovim radom, dodajući da on osobno ima jako dobru komunikaciju s premijerom.

Komentirajte prvi

New Report

Close