Voćarima nova hladnjača od 27 mil. kuna

Autor: Darko Bičak , 16. svibanj 2017. u 22:00
Projekt je s 23,4 milijuna kuna sufinancirao EU/ Igor Šoban/PIXSELL

Logistički centar u Velikoj Gorici je u vlasništvu Zagrebačke županije te malih i srednjih proizvođača.

Voćarska proizvodnja je gotovo nezamisliva bez prateće infrastrukture u vidu hladnjača u kojima se ubrani proizvodi mogu skladištiti do stavljanja na tržište.  

Okolica Zagreba je značajno voćarsko područje s brojnim nasadima te će nova hladnjača u Velikoj Gorici, na kojoj su radovi započeli jučer, dodatno podići konkurentnost voćara koji više neće morati prodavati svoje plodove po niskoj cijeni veletrgovcima odmah nakon berbe, već kad to bude tržišno isplativo. Radi se o tzv. ULO tehnologiji (ultra low oxygen), a investicija je vrijedna 27 milijuna kuna od čega je 23,4 milijuna došlo u vidu bespovratnih sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.  

Hladnjača u Poslovnoj zoni Rakitovac će imati kapacitet od 3000 tona, a specifičnost je da će biti prva u Hrvatskoj koja neće biti u vlasništvu veletrgovaca već Zagrebačke županije, s udjelom od 78 posto, a ostatak udjela otpada na grad Veliku Goricu te male i srednje proizvođača. Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće koji je nositelj projekta, kazao je kako su prošlog tjedna započeli zemljani radovi, dok bi sama hladnjača trebala biti u funkciji do kraja godine.

Po njegovim riječima, radi se o najmodernijoj tehnologiji skladištenja na svijetu, odnosno to će biti najmoderniji objekt takve vrste u Hrvatskoj.

"Ova ULO hladnjača nama proizvođačima označava uvjet za opstanak. Sramotno je da je u Hrvatskoj sva skladišna infrastruktura u vlasništvu veletrgovaca, a oni je uglavnom koriste za uvozne proizvode, ponajprije za uvoznu jabuku. Pritom su im naši proizvođači nerijetko prisiljeni prodavati proizvode po 30 do 50 posto manjim cijenama od proizvođačkih. Ova hladnjača, gdje će se skladištiti isključivo domaći proizvodi, to će promijeniti", kazao je Bunjevac. U prvoj fazi hladnjaču će koristiti voćari Zagrebačke i Međimurske županije, no Bunjevac kaže da su svi domaći voćari i povrćari dobrodošli.

Komentirajte prvi

New Report

Close