Vlada uvodi dječji doplatak za svu djecu: Evo koliko bi on mogao iznositi

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Postojeće porezne olakšice za djecu su dosta visoke i progresivne, no velik broj zaposlenih s nižim i ispodprosječnim plaćama ih ne može iskoristiti.

U Vladi su počele pripreme za formiranje dječjeg proračuna kao centralnog mjesta iz kojeg bi se vodila pronatalitetna politika. Bude li sve po planu, iduće bi godine sva djeca u Hrvatskoj trebala dobivati dječji doplatak, no prije nego što se prijeđe na takav oblik zaštite djece i poticanja nataliteta ponovno bi trebalo mijenjati zakon o porezu na dohodak, piše Večernji list.

Državni tajnik za demografiju Marin Strmota ponovio je jučer i na konferenciji Hanza medije da dječji doplatak ne smije biti socijalna pomoć, niti se treba vezati uz imovinski cenzus, a koliki će biti ovisi i o dogovoru s ministrom financija Zdravkom Marićem. Dječji proračun trebao bi se najvećim dijelom puniti iz poreza na dohodak, i to tako što zaposleni roditelji više ne bi ostvarivali poreznu olakšicu za djecu, već bi plaćali porez kao i samci, no taj gubitak bi im se nadoknadio isplatom dječjeg doplatka. Ministar Marić je u razgovoru s novinarima potvrdio da je i njegova radna skupina razmatrala takvu mogućnost, no zbog kratkoće roka nije se išlo s tim prijedlogom.

Ministarstvo financija podržat će jedinstveni dječji doplatak pokaže li se da je taj sustav povoljniji za roditelje s djecom. Isplatom unificiranog dječjeg doplatka za svu djecu država bi zapravo pogodovala roditeljima s manjim ili neredovitim primanjima jer bi njihova djeca redovito dobivala doplatak neovisno o radnom statusu roditelja i njegovoj plaći. Postojeće porezne olakšice za djecu su dosta visoke i progresivne, no velik broj zaposlenih s nižim i ispodprosječnim plaćama ih ne može iskoristiti. Primjerice, roditelj s dvoje djece ne mora plaćati porez na neto plaću od osam tisuća kuna, a ako mu je plaća znatno niža od tog iznosa tada ni on ni dijete nemaju nikakve koristi od takvog poticaja.

Marić kaže da bi novi model trebalo razraditi tako da bude porezno neutralan za proračun, ali da ispravi nelogičnosti koje su uočene u postojećem sustavu olakšica. U prvim izračunima spominjalo se da bi doplatak za jedno dijete bio oko 350 kuna, a za svako daljnje dijete sto kuna veći, no to su bili preliminarni izračuni. Inače, 1. srpnja 2017. godine povećavaju se roditeljske naknade za drugih šest mjeseci za zaposlene roditelje s 2660 na 4000 kuna, a za nezaposlene roditelje s 1663 na 2328 kuna, piše Večernji list.

Komentari (13)
 • BearG
  BearG 12:03 3.3.2017.

  Ovo su takve pizdarije da kad nemaju sta raditi o da opet mjenjaju zakon star godinu dana… I ajde se ti sad pouzdaju u drzavu i primanja..
  Pa pustite ovako bar dvije tri godine la da se vidi… Nego je ovo netko isao izlobirati i sad ajmo jovo nanovo… Pa ce poslije toga opet mjenjat..
  Banana rebaplik

 • Savage
  Savage 11:09 3.3.2017.

  TVboy


  ja na 5000 plaću i dvoje djece koje prijavljujem kao olakšicu pri prijavi poreza dobijem 4500 povrata,što znači oko 190 po djetetu mjesečno, tako da ne znam što je s onih tvojih 500? Možda je to na plaću od 8000kn.

  A jesam li ja napisao za plaću od 5000 kn ili iznad 5000? Ako imaš 5000 neto (6.842,63 brutto ZG) bez djeteta sa djetetom imaš 5474,10. Dakle gubiš 124,10kn.

  Sve 5, oni s manjim primanjima dobe više. Ali opet ćemo popušiti mi “povlašteni” sa plaćama iznad nevjerovatnih 5000kn dok ovo predstavljaju kao mjeru za poboljšanje demografske slike!?

 • sljivan1
  sljivan1 9:21 3.3.2017.

  looka


  sljivan1


  I ti si zabrazdio. čovjek govori o 5000kn neto, a ne o 5500.


  Neka čovjek onda samo moli boga da slučajno ne dobije 500kn povišicu jer bi ga ovakva izmjena koštala desetak puta više! :)

  znači, bolje da ima manju plaću, jer će tako manje dati državi? :)

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!