Vlada u program za povećanje broja zaposlenih ulaže 90 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. lipanj 2015. u 13:42
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je u ponedjeljak “Operativni program regionalnih potpora kapitalnih ulaganja radi zadržavanja i povećavanja broja radnika”, vrijedan 90 milijuna kuna, čiji je cilj rast investicija, povećanje proizvodnje i izvoza a prije svega povećanje broja novozaposlenih radnika.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je u ponedjeljak "Operativni program regionalnih potpora kapitalnih ulaganja radi zadržavanja i povećavanja broja radnika", vrijedan 90 milijuna kuna, čiji je cilj rast investicija, povećanje proizvodnje i izvoza a prije svega povećanje broja novozaposlenih radnika.

Vrdoljak je kazao kako se radi o nastavku programa potpora industriji, ponajprije prerađivačkoj, koji se provodi već dvije godine i koji je dosad rezultirao s gotovo tri tisuće novih radnih mjesta.

Rekao je kako je tijekom 2013. i 2014. godine 250 milijuna kuna iz operativnih programa bilo usmjereno na povećanje dodane vrijednosti, povećanje broja zaposlenih te rastu udjela izvoza u ukupnim prihodima.

"Danas raspisan natječaj, vrijedan 90 milijuna kuna, jedna je od ključnih mjera za provedbu industrijske strategije u 2015. godini. Maksimalni iznos potpore koju poduzetnik može dobiti za svoj projekt je dva milijuna kuna, a namjera potpora je ulaganje u materijalnu opremu i strojeve, ali i po prvi put ulaganje u nematerijalnu imovinu", izjavio je Vrdoljak.

Troškovi nematerijalne imovine prihvatljivi su isključivo do 25 posto ukupnih prihvatljivih troškova ulaganja. Također, rečeno je da će potpora za velike poduzetnike biti u visini od 25 posto ukupnih prihvatljivih troškova ulaganja, a za male i srednje poduzetnike od 35 posto ukupnih prihvatljivih troškova ulaganja.

Jedna od novosti tog novog programa je i financiranje kupovine rabljene opreme. Za sredstva će se moći natjecati društva koja imaju najmanje dvadeset zaposlenih..

"Cilj nam je prije svega da tvrtke kroz naše programe zadrže ili povećaju broj radnika", naglasio je Vrdoljak, dodavši kako je konačni cilj realizacije industrijske strategije 80.000 novootvorenih radnih mjesta u industriji do 2020. godine.

Isto tako, Vrdoljak je najavio da će se do kraja lipnja raspisati natječaji iz europskih strukturnih investicijskih fondova vrijedni 334 milijuna eura, a koji će biti namijenjeni poslovnom sektoru za istraživanje i razvoj u industriji.

Komentirajte prvi

New Report

Close