Vlada kreće s ulaganjima u startupe

Autor: Bernard Ivezić , 11. veljača 2015. u 17:55
Ministar Maras/Zarko Basic/PIXSELL

Gordan Maras na Vladi provukao plan o potporama od 50 do 20 tisuća kuna u startupe u koje su već uložiti drugi investitori.

Prvi dio dugo najavljivanog plana o pokretanju državnog VC fonda vrijednog 40 milijuna eura za ulaganja u startupe u srijedu je došao pred Vladu.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na vladi je šturo prezentirao plan državnih ulaganja u kapital startup tvrtki u Hrvatskoj, a Vlada je taj plan usvojila. Kako neslužbeno doznajemo, taj plan u Ministarstvu poduzetništva i obrta nazivaju "Pre-seed fondom".

Da li je i formalno riječ o fondu ili pak programu poticanja ulaganja u startupe zasad nije u potpunosti jasno. Naime, ministar Maras Vladi je taj plan prezentirao kao Programom poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih malih tvrtki iz čega proizlazi da je potencijalno riječ o bespovratnim potporama. Ukupan iznos koji će biti namijenjen za to, neslužbeno se komentira, je tri do četiri milijuna eura.

Na stranicama Vlade službeno je objavljeno da će Vlada kroz taj program ulagati u male tvrtke u ranoj fazi razvoja, odnosno startupe, s čime želi ojačati ulagački eko-sustav u Hrvatskoj.
Investicije će biti u rasponu od 50 do 200 tisuća kuna. Vlada tako planira investirati u svaki startup u koji je uložio "poslovni anđeo, sindikat poslovnih anđela, korporativni ulagači, fondovi poduzetničkog kapitala i ostale fizičke osobe".

"Hamag-Bicro može najviše dva puta dodjeliti potporu istom Korisniku prema ovom Programu, a najviši iznos pojedinačno odabrane potpore prema ovom Programu ne može premašiti iznos povećanja vlasničkog kapitala Korisnika od strane ulagača", piše na Vladi.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Vrlo zanimljiv Start Up, KlikCup trazilica ugositeljskih objekata. Jedinstvena pretraga na podrucju cijele Hrvatske, a uskoro i sire.
www.klikcup.com

Kako je Hr clanica EU, vlada i njene agencije ne smiju ulagati u kapital tvrtki. Cak ni tako male iznose od 200 000 kn. Maras ako ima i hoce nesto uloziti u odabrane tvrtke (???) to moze samo preko privatnog VC fonda koji ce ulagati po svojim kriterijima svoj i drzavni kapital. Maras zna da nema vremena za provodjenje izbora VC fonda i operativni pocetak ulaganja u 2015g. Stoga je ovo jeftini spin cak ako Maras i ima neka sredstva u budzetu RH tj ministarstva -o cemu nisam citala


ovo je suludo. još ako bude maras odlučivao kome će se lova dodjeljivati gotovi smo skroz na skroz.

Upravo se o tome radi. Komunisti će odlučivati tko će biti financiran a tko neće. Isto kao što je i Šegon odlučivao tko će u predstečajnu nagodbu a tko neće. Slično kao i za vrijeme odvratne yu kada su neki mogli sve a neki su mogli kupiti samo uže za objesiti se.

Za vrjeme Marasovog ministriranja zatvoreno je 25.000 malih tvrtki i 8.500 obrta .

Dokazao je da je nesposoban za bilo šta.

New Report

Close