Vitek neće na dražbu, a i mirovincima cijena previsoka

Autor: Marija Brnić , 12. lipanj 2016. u 22:00
Čelnik PTR-a Július Strapek ne vjeruje da će mirovinci kupiti dionice Sunčanog Hvara/Borna Filić/PIXSELL

Većinske je vlasnike država razočarala: kroz predstečaj im obećala prodati dionice po 20 kuna, a sad traži 28.

Većinski vlasnik Sunčanog Hvara, grupacija CPI Property sa sjedištem u Luksemburgu i u većinskom vlasništvu slovačkog milijardera Radovana Viteka, neće se natjecati za kupnju državnih dionica u hvarskom hotelijeru, ponuđenih na javnoj dražbi koja će se održati danas Zagrebačkoj burzi.

Potvrdio je to Poslovnom dnevniku predsjednik Uprave CPI-ja Martin Nemecek. CPI je nedavno preuzeo cjelokupan paket od 61,95% dionica Sunčanog Hvara od slovačke tvrtke Prime Tourist Resorts te je u obvezi davanja javne ponude za preuzimanje preostalih dionica. Ta je transakcija obavljena po nominalnoj vrijednosti dionica od 20 kn, dok je za državne dionice početna cijena 28 kn. "Kako smo u postupku preuzimanja objavom javne ponude za otkup dionica, CPI ne može steći bilo kakve dionice Sunčanog Hvara izvan tog postupka jer zbog toga nema pravo sudjelovanja na dražbi", ističe Nemecek.

Ne skiva iznenađenje početnom cijenom dionice, kao i činjenicom da su državu izvijestili o pokretanju postupka otkupa, a potom iz medija doznali da država planira prodati dionice. No, mnogima nije jasno i zašto je u vrijeme kad se već neslužbeno najavljivalo da država planira prodaju tih dionica CPI otkupio većinski paket od PTR-a, koji je također bio u postupku javne ponude za preuzimanje Sunčanog Hvara jer je od Orco grupe otkupio njihovih 15,77% dionica. "Između CPI-ja i PTR-a nema vlasničke povezanosti", ističe čelnik PTR-a Július Strapek, a kao razlog naglog povlačenja iz Sunčanog Hvara ističe kako im je "bilo dosta".

"Došli smo u Sunčani Hvar 2014., u vrijeme najveće krize tvrtke. Otkupili smo sva potraživanja banaka i postali najveći vjerovnik i dioničar. Vjerovali smo u projekt i uspjeli pridobiti potporu države i Orca za reogranizaciju i ozdravljenje tvrtke. Kad smo potpisali ugovor s državom i Orcom, kojim je okončana i dugotrajna arbitraža, obećano nam je da će nam država prodati svoje dionice pa nominalnoj vrijednosti od 20 kn", ističe Strapek. Uspješno su proveli reorganizaciju, no njihova ponuda za otkup dionica u prosincu 2014. bila je odbijena. I kad su nedavno krenuli s postupkom otkupa dionica, koja bi prema prosjeku utvrđenom od regulratora bila provedena po cijeni od 20,95 kn, država je pokrenula svoj postupak prodaje po 28 kuna.

"To nije fer pristup. Bez našeg ulaganja i restrukturiranja Sunčani Hvar bio bi završio u stečaju", kaže Strapek. Skeptičan je prema očekivanjima da bi mirovinski fondovi kupili dionice, prije svega jer bi za cijenu veće od tržišne imali paket koji im ne daje ni člana u NO-u i ne mogu, primjerice, spriječiti većinskoga dioničara da  blokira isplatu dobiti, na koju, zbog razvoja i investicija, kaže, još dugo ne treba računati. I iz državnih krugova procjenjuju da dražba neće rezultirati ubiranjem 162,8 mil. kuna od dionice Sunčanog Hvara zbog nastajanja obveze javne ponude za preuzimanje. Izgledno je, dakle, da će se čekati nova dražba po drukčijem modelu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dragi novinari, mirovince također spriječava zakon (mirovinci imaju ograničenja) što znači da je natječaj od početka osuđen na propast. Mogli bi se s tim malo ozbiljnije pozabaviti, a ako vam treba pomoći slobodno se javite.

New Report

Close