Vinski inspektori neće raditi po anonimnim prijavama

Autor: Marija Brnić , 24. veljača 2019. u 11:57
Nova rješenja donose vinarima uštede

Pokaže li se da je rezultat analize po propisu, njezin trošak platit će poznati prijavitelj.

Evidencijske kartice na bocama vina u Hrvatskoj odlaze u povijest novim Zakonom o vinu koji je Vlada jučer uputila na usvajanje u Saboru. Taj zahtjev vinara ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je istaknuo i kao dio mjera smanjenja parafiskalnih nameta, budući da im je za markice država ubirala 2 milijuna kuna, a dodatno će ih se rasteretiti i za desetak milijuna kuna za izdavanje rješenja za puštanje vina u promet.

Ta pogodnost ugradnjom europske pravne stečevine obuhvatit će i aromatizirane proizvode od vina, točnije samoborski bermet koji je zasad jedini takav zaštićeni proizvod, a čija bi tri proizvođača, podnesu li zahtjev, trebali biti rasterećeni 12 tisuća kuna troška kontrole. Naknade za izdavanje rješenja za stavljanje vina na tržište i za označavanje s kontroliranim podrijetlom ubuduće se ne naplaćuju od proizvođača, nego se podmiruju iz državnog proračuna.

Ostaje LOT broj koji je, kako je pojasnio Tolušić, dovoljan da se prati vino u cijelom postupku, od proizvodnje do prodaje. Uspostavlja se, pak, marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. Shodno tome se predviđa i priznavanje četiri regionalne organizacije vinara, koje će upravljati promotivnim aktivnostima. Time se udovoljava i zahtjevima vinara za decentralizacijom, pa će se po vinogradarskim regijama obavljati i postupak organoleptičkog ocjenjivanja vina. Regionalne organizacije predlagat će ocjenjivače s vlastitog područja pa, kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, vino s Pelješca neće ocjenjivati licencirani senzoričari iz Kutjeva.

Jedna od novina je i da će se u inspekcijskim postupcima postupati samo po potpisanim prijavama i telefonskim kontaktom ili e-adresom, dok se po anonimnim prijavama, osim iznimno, neće postupati. Dodatno se ozbiljnost nastoji osigurati i u slučaju kada provjeru inicira poznata osoba, jer zakon predviđa da troškove zatražene analize uzorka, u slučaju kada rezultat ne pokaže odstupanje od propisa, snosi prijavitelj.

Komentirajte prvi

New Report

Close