Većina ispitanika dala bi otkaz sutra, ali pod jednim uvjetom

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2015. u 09:23
Foto: Thinkstock

Hrvatsko tržište rada karakterizira visoka stopa nezaposlenosti te se u potrazi za poslom i novim radnim mjestima često zapostavlja pitanje razvoja karijere pojedinca.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku stopa zaposlenosti u 2015. godini za lipanj je iznosila 44,5%, što je tek 1,2 rasta u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. To ukazuje na to da se ne otvara veliki broj novih radnih mjesta, pa time niti mogućnosti za pojedince da napreduju i razvijaju svoju karijeru. 

Zanimalo nas je kako pojedinci ocjenjuju svoju trenutku karijeru te smo na portalu posao.hr proveli kratku anketu na 317 ispitanika u razdoblju od 19. do 26. listopada, kako bismo to saznali.

Najveći broj ispitanika (27%) reklo je da bi dalo otkaz sutra kada bi si to mogli priuštiti. 

Takav odgovor ukazuje na to da veliki broj zaposlenih nije zadovoljno svojim poslom, kao ni karijerom, no primorani su raditi jer si ne mogu priuštiti gubitak posla. Veliki dio ispitanika (21%) smatra da je 'zapeo' na radnom mjestu što dodatno potvrđuje da zaposleni nisu zadovoljni svojom karijerom, no ulaganje u razvoj iste ne vide kao mogućnost. Komentari ispitanika unutar ankete potvrđuju navedeno, ujedno ukazujući na to da poslodavci zahtijevaju sve veći opseg posla uz jednaku ili manju plaću, a radnici prihvaćaju te uvjete jer nemaju mogućnosti pronaći novo zaposlenje. 

Ipak, značajan dio ispitanika (21%) ima jasan cilj u kojem smjeru žele graditi karijeru te aktivno rade na tome, dok 5% njih ne radi ništa po tom pitanju iako imaju jasan cilj. Izrazito je pohvalno da ispitanici imaju viziju i plan te shvaćaju važnost dugoročnog ulaganja u karijeru. Negdje 'između' nalazi se 14% ispitanika, točnije još nisu odlučili što žele po pitanju svoje karijere.  

Zanimljivo je da je tek 3% ispitanih samozaposleno i grade karijeru u tom smjeru, s obzirom na to da je prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2014. godini bilo 7.077 ukupnih korisnika potpora za samozapošljavanje. 

Nažalost, samo 3% ispitanika je zadovoljno poslom i razvojem karijere, dok ih čak 5% uopće ne razmišlja o karijeri!

Želite dati svoj doprinos istraživanjima tržišta rada? Portal posao.hr provodi veliko istraživanje kojim želi saznati na koje sve načine ljudi traže posao te koliko ulažu u aktivnu potragu za poslom. Sudjelujte u istraživanju "Kako tražimo posao"!

Komentari (1)
Pogledajte sve

Danas kada svi govore o “otvaranju radnih mjesta” mozda bi bilo korisno uvesti i index obrazovanja novotvorenih radnih mjesta, jer ispada da se VSS poslova nudi jako jako malo a velika vecina su NKV, SSS ili KV.
Mislim da bi takav index dao sasvim drugu sliku pojmu “otvaranje radnih mjesta” u koja se sve vlade busaju u prsa.

New Report

Close