Već 14 mil. kn prihoda, a pravi biznis tek kreće!

Autor: Marija Brnić , 02. travanj 2015. u 22:00
Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, već zbraja zaradu od posjeta Data roomu/Boris Šćitar/VL/PIXSELL

Rashodi su im iznosili 4,67 milijuna kuna, od čega su dva milijuna utrošili za 16 zaposlenih.

Agencija za ugljikovodike (AZU) u prvoj se godini djelovanja definitivno uspjela izdvojiti od sličnih institucija po dinamici rada i ostvarenja ciljeva.

Među rijetkima je koje se samostalno financiraju, pa je osim 400 tisuća kuna izdvojenih iz proračuna RH da bi lani u veljači bila osnovana prihode ostvarila iz vlastitih aktivnosti. Prema izvješću koje je u čtvrtak resorni ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak iznio na sjednici Vlade, AZU je raspolagao s 13,98 milijuna kuna prihoda ostvarenih prodajom prava na korištenje geoloških podataka te od naknada za ulazak potencijalnih investitora u AZU-ov Data room.

Dvije trećine prihoda nisu potorošene, rashodi su iznosili 4,67 milijuna kuna. Od toga su dva milijuna utrošena za zaposlene, kojih je imala ukupno 16. Zakup prostora AZU je platio 815 tisuća kuna, a u godišnjem izviješću dan je i temeljit pregled ostalih rashoda. Ministar Vrdoljak pohvalio je Agenciju da je realizirala sve planirane aktivnosti. Najaktivnijim je izdvojio sektor za upravljanje podacima, koji je morao prikupiti stare podatke od Ine i nove od Spectruma, te sektor za istraživanje, koji je pripremao dokumentaciju za javno nadmetanje za koncesije. Lani su oglašena dva natječaja, jedan za 29 istražnih polja u Jadranu, a drugi za njih šest u Panonskom bazenu.

Za geološke snimke morskih polja u Data roomu je ugovoreno 40 posjeta, dok je za kopno dvodnevne termine ugovorilo 14 zainteresiranih tvrtki. Ugovore o korištenju podataka AZU je potpisao s 14 tvrtki za more i s jednom za kopno. Trenutačno je posebno aktivan sektor za zaštitu okoliša, koji u javnoj raspravi brani strateške studije utjecaja na okoliš programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, a jedini od planiranih koji još nije zaživio je sektor za eksploataciju.

Predsjednica Uprave AZU Barbara Dorić ističe da su visoko postavljeni ciljevi u 2014. ispunjeni te da su postavili temelje za obavljanje ključne uloge: praćenja izvršenja ugovornih obveza odabranih investitora za trajanja istraživanja i eksploatacije. Već u 2015. tako će naglasak u radu biti na osiguravanju uvjeta za izvršavanje prava i obveza investitora za izdane dozvole i sklopljene ugovore.

Komentari (3)
Pogledajte sve

živac, jedino što oni nisu prodali kuću, nego samo rezultate istraživanja.

Sigurno svi zaposleni prema stručnosti i pravednom natječaju.

agencija za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
prodaju nam priče o uspješnosti, a ostvarili su jednokratne prihode. kao da ja prodam kuću od staraca i kažem da su mi prihodi trostruko veći od rashoda. pih!

New Report

Close