Valamar kupuje Hotele Baška

Autor: Marija Crnjak , 25. svibanj 2015. u 22:00
Tvrtka u kojoj većinski paket drže zaposlenici lani je ostvarila 96,4 milijuna kuna prihoda/B. Filić/PIXSELL

Mario Jantol, predsjednik Uprave Hotela Baška, nema komentara, no već je ustvrdio da ih guše veliki konkurenti.

Turistička kompanija Valamar Riviera kupuje 83,82 posto Hotele Baška, najveću hotelsku tvrtku na Krku, za 24,1 milijun eura, čime ujedno postaje postaje vlasnik najvećega broja turističkih kapaciteta na tom otoku.

Vijest o skorašnjem preuzimanju objavio je Valamar u ponedjeljak, potvrdivši glasine o akviziciji o kojoj se na Krku šuškalo još od početka prošle godine.  Kako stoji u objavi, Valamar Riviera odobrila je u ponedjeljak preuzimanje 83,82 posto Hotela Baška za 24,1 milijuna eura. "U skladu s predloženim ugovorom, udjelničari triju društava, Mirta Bašćanska d.o.o., Vala Bašćanska d.o.o. i Baškaturist d.o.o., prodali bi svoje udjele za ukupno 24,1 milijuna eura (ili 183,1 milijuna kuna).

 

24,1milijun

eura vrijednost je transakcije

Predložena transakcija podrazumijeva vrijednost dionice Hoteli Baška d.d. od 96 eura odnosno približno 730 kuna po dionici, što znači da je vrijednost kompanije procijenjena na razini od gotovo 10 puta EBITDA iz 2014. godine. Zatvaranje transakcije očekuje se ovog ljeta", kažu u kompaniji. Potpisivanje ugovora o kupoprodaji trebalo bi uslijediti nakon službenog izjašnjavanja skupštine dioničara Hotela Baška. "Ponuda Valamara predstavljena je danas dioničarima Hotela Baška,", potvrdio nam je Mario Jantol, predsjednik Uprave Hotela Baška i jedan od suvlasnika tvrtke u kojoj većinski paket drže zaposlenici tvrtke. Nije želio iznositi detalje i komentirati motive prodaje, no prije više od godinu dana izjavio je da je kompanija suočena s konkurencijom velikih turističkih grupacija, zbog čega imaju problema s pozicioniranjem.

Neslužbeno, iako tvrtka relativno dobro posluje, upravo to je presudilo u prihvaćanju ponude Valamara koja je financijski više nego dobra. U sastavu Valamara na Krku trenutačno posluju hotel Valamar Koralj i tri kampa, Krk 4, Ježevac i Stara Baška. U kompaniji ističu kako je Baška priznata i uspješna turistička destinacija u kojoj se ostvaruje gotovo četvrtina svih noćenja na otoku Krku, djelomice jer je smještena na jednoj od najljepših plaža na Jadranu.  

"Hoteli Baška ujedno su jedna od najvećih turističkih kompanija na otoku Krku koja je u 2014. godini realizirala 440.000 noćenja i ostvarila 96,4 milijuna kuna prihoda. Osim što ostvaruje izvrsne poslovne rezultate, postiže i visoku razinu zadovoljstva gostiju, koji se u Bašku rado vraćaju iz godine u godinu", kažu u Valamaru, koji je očito zadovoljan ishodom, kako se doznaje, dugotrajnim pregovorima s prodavateljima Hotela Baška.  

Hoteli Baška posluju od davne 1949. godine, danas raspolažu s 600 smještajnih jedinica, u sastavu tvrtke je hotel Corinthia s tri zvjezdice i 431 sobom, hotel Zvonimir ima četiri zvjezdice i 85 soba, Hoteli Atrium i Adria 4/5* nude 92 smještajne jedinice te dva kampa s ukupnim kapacitetima za gotovo 3000 gostiju. "U Hotelima Baška vidimo jasan potencijal da primijenimo iskustva iz drugih Valamarovih destinacija, gdje smo kroz ulaganja u zaposlenike, proizvode, usluge i doživljaje stvorili novu vrijednost za naše dioničare", istaknuo je Franz Lanschuetzer, predsjednik Uprave Valamar Riviere. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bilo je i vrijeme [emo_palacg]

New Report

Close