Uskoro videonadzor prometa i na državnim cestama, snimat će registracije i prekršaje, ali postoji veliki problem

Autor: Poslovni.hr , 26. prosinac 2019. u 09:23
Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

Nakon već postavljenih policijskih kamera i najave uvođenja kamera za nadzor brzine na autocestama, sljedeće godine nove kamere stižu i na državne ceste. Služit će za nadzor prometa, a svi podaci prikupljat će se u Središnjem centru za upravljanje prometom u Karlovcu koji je trenutno u izgradnji.

Po dvije lokacije u svakoj županiji bit će pod budnim okom. Više od 40 kamera bit će postavljeno na državnim cestama u idućoj godini. Snimke će se prikupljati u Središnjem centru za upravljanje prometom za čiju je izgradnju izdvojeno 6 i pol milijuna kuna, piše HRT.

Nove kamere omogućit će nadzor prometa 24 sata dnevno iz jedne aplikacije, a pritom će bilježiti i registarske oznake. Građani će preko aplikacije u bilo kojem trenutku imati pristup informacijama o stanju na cestama i o vremenskim uvjetima, kako bi lakše planirali putovanje.

– Ukoliko netko želi prijeći granični prijelaz u Kostajnici, imat će sliku da li je formirana kolona u tom trenutku na tom graničnom prijelazu te može koristiti neki drugi alternativni granični prijelaz. Ili će primjerice vidjeti je li nekakva kolona na semaforiziranom raskrižju u Varaždinu, kaže Slaviša Babić, Hrvatske ceste.

Iako će nove kamere bilježiti i prolazak kroz crveno svjetlo i neprilagođenu brzinu, neće služiti kažnjavanju vozača.

– Ovdje se ponovno pokazao nedostatak koordinacije i sustavne odgovornosti jer nadzor bez mogućnosti sankcioniranja neće biti ni približno učinkovit kao kada bi to bilo moguće. One neće biti iskorištene niti 10% u usporedbi s onim što bi moglo, objašnjava Željko Marušić, prometni stručnjak.

Testna faza rada očekuje se u listopadu sljedeće godine, a do 2025. kamere će biti postavljene na 300 lokacija diljem Hrvatske.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovaj članak se pogrešno tumači. Svaki sustav koji služi kao servis građanima, je koristan i opravdan. On će pomoći u planiranju puta. Sustavi nadzora, prepoznavanja vozila ali pogotovo lica vozača, suprotni su EU konvenciji o zaštiti privatnosti. Kao takvi, u nekim susjednim zemljama, zabranjeni su. Primjerice Sloveniji. U nekim zemljama (npr. Austriji) plaćaju se značajne kazne ako u vozilu imate uključenu kameru i snimate druge vozače! Čudi da u RH nitko iz stručne javnosti, odvjetništva, nije pokrenuo pitanje legalnosti svih tih kamera koje snimaju ljude i vozila. Histerija masovnog nadzora pokrenuta je iz SAD-a, pravdajući to zaštitom od terorizma. U pozadini je više interes skupine ljudi koji dobro zarađuju. Pitanje je koliko se promijenilo stanje sigurnosti nakon postavljanja svih tih nadzornih kamera koje 24h devno snimaju svačije kretanje. To je logor a ne sigurnost. I protiv toga se treba dignuti glas. U RH cijeli taj biznis s kamerama podsjeća na debelu korist pojedinaca.

Dakle,briljantno. Uložit će se veliki novac,bilježit će se čak i registracija,i prolazak kroz crveno ali se neće moći koristiti na sudu kao dokaz. Ako ovaj slučaj nije dovoljan dokaz da nas vode totalni zgubidani,onda ne znam što jest. Blago nama!

New Report

Close