‘Uskoro ćemo preuzeti Vajdu’

Autor: Božica Babić , 14. rujan 2015. u 22:00
Vajda je svojedobno investirala u pršutanu nedaleko od Šibenika/D. J/PIXSELL

Pivac širi mesni biznis, u samo dva ljetna mjeseca kupio je 12.991 dionicu čakovečke mesne industrije Vajde i time postao njezin najveći dioničar s udjelom 20,01 posto.

Rano je za bilo kakav komentar, tek kada postanemo većinski vlasnici, a možda se to dogodi uskoro, možemo razgovarati o daljnjem jačanju našeg portfelja.

Tim je riječima direktor Mesne industrije braća Pivac iz Vrgorca Ivica Pivac za Poslovni dnevnik kratko ilustrirao podatak o kupnji u posljednja dva mjeseca gotovo 13 tisuća dionica čakovačke Vajde. Tako su ovaj tjedan s 20,01 posto udjela postali njezin najveći dioničar. Koliko je plaćen kupljeni udjel, Pivac ne otkriva. Dodaje tek kako su u toj obiteljskoj kompaniji odlučili da će investirati "u prerađivačku industriju i turizam jer to je jedino što ovdje vrijedi". U dvomjesečnom razdoblju trgovanja, potaknuta interesom vrgoračkih poduzetnika, cijena Vajdinih dionica kretala se između 498 i 735 kuna, dok je nominalna vrijednost izlistana na 410 kuna.  

Pivci su, podsjećamo, uz matičnu kompaniju izraslu iz obrta osnovanog 1952. vlasnici još nekoliko tvrtki iz mesnog biznisa, to su Dalmesso, Bermes i PPK, s kojima ukupno godišnje ostvaruju više od dvije milijarde kuna prihoda. Usto su (su)vlasnici hotela Biokovo, Miramare i Makarska na makarskoj rivijeri te hotela Petka u Dubrovniku i tvrtke Petra, registrirane za promet nekretninama. Poslovnu javnost zaintrigirali su 2011. nakon što su na burzi kupili pet posto udjela u Krašu. Najveći hrvatski konditor i dalje ih zanima: sada drže 18,12 posto. Drugi su na listi 10 najvećih dioničara Kraša, a trgovanje ustrajno obrazlažu kao ulaganje viška novca u dionicu koja ima budućnost.

Raspoloživih sredstava definitivno imaju jer je u 2014. neto dobit vrgoračke tvrtke iznosila 77 milijuna kuna, a PPK-a 16 milijuna. Preuzimanjem Vajde, što je, čini se, vrlo izgledno, Pivci će svom portfelju dodati tvrtku koja je u 2014. imala 223 milijuna kuna prihoda, skromnu dobit od 338 tisuća kuna i 364 zaposlenih i iza koje je stoljetna tradicija (osnovana je 1912. godine). Rezultat poslovanja lani bi bio i bolji da Vajda nije opterećena nenaplaćenim potraživanjima, od 35 poslovnih partnera koji su pokrenuli predstečajne nagodbe potražuje gotovo 13 milijuna kuna. Vajda je dioničarsko društvo čiji su vlasnici mali dioničari, mahom bivši i sadašnji zaposlenici.

Tržištu nudi široki asortiman proizvoda, od lepeze svježeg mesa do dalmatinskih pršuta, ali i lokalno prepoznatljivih međimurskih delicija, poput mesa z'tiblice i slanine. Vajda je svojedobno investirala u tradicionalnu pršutanu na lokaciji Mirlović Zagora nedaleko od Šibenika otvorenu 2001. kako bi u tzv. drniškom pršutnom trokutu proizvedenim pršutima dala pečat pune izvornosti. Na nacionalnom natjecanju pršutara 2012. upravo je Vajdin dalmatinski pršut dobio najveću ocjenu, proglašen je šampionom. Uz potporu iz EU pretpristupnog fonda SAPARD 2009. Vajda je investirala 15 milijuna kuna u novu klaonicu na matičnoj lokaciji, a ima i vlastitu maloprodaju s 13 trgovina.  

Komentirajte prvi

New Report

Close