Uskok: Rončević je zlorabio položaj kojim je trebao štiti interese države

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Izricanje presude Rončeviću zakazano je za petak u 12 sati.

Nakon što je na ponovljenom suđenju u aferi kamioni Uskok odustao od progona bivšeg pomoćnika ministra obrane Ive Bačića, od sudskog vijeća zatražio je da se nekadašnjeg ministra obrane Berislava Rončevića proglasi krivim jer je zlorabio položaj na kojemu je trebao štiti državne interese.

Izricanje presude Rončeviću zakazano je za petak u 12 sati.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Ksenija Pavić rekla je u završnom govoru da je Rončević zlorabio ministarsku dužnost u sektoru koji je u svakoj državi od ključnog intersa jer o njemu ovisi vojna i obrambena sposobnost zemlje.

Ustvrdila je također da je Rončević bio dužan vojsci osigurati što već broj kamiona za manju cijenu, ali da to nije učinio jer je favorizirao tvrtku Eurokamioni s kojom je 28. prosinca 2004. zaključio ugovor temeljem kojeg je za oko 34 milijuna kuna kupljeno samo 39 vozila.

Bivši ministar je, kazala je tužiteljica, pritom znao da su ostale tvrtke koje su prethodno sudjelovale na pozivnom natječaju imale povoljnije ponude pa je morao kupiti vozila koja su zadovoljavala tehničkim uvjetima, ali i cijenom.

Ustvrdila je da su prema nalazu prometnih vještaka vozila MAN i Mercedes zadovoljavala tehničko-taktičke uvjete, a da šest promatranih kategorija za vozila Iveco nije zadovoljavalo ni jedan uvjet.

Rončević je po tvrdnjama Uskoka sam odlučio od koga će i koja vozila kupiti, čime je u konačnici Ministarstvo obrane i državni proračun oštećen za 10 milijuna kuna.

"Od svakog tko raspolaže državnom imovinom, posebno ministra, očekuje se da postupa barem s pažnjom dobrog gospodara" te da svima omogući poštenu tržišnu utakmicu, kazala je tužiteljica.

No, dodala je da Rončević, ne samo da nije osigurao ravnopravan položaj svih tvrtki, već je suprotno stavu stručnih službi, koje su predlagale neposrednu pogodbu s više ponuditelja, prekršio to osnovno načelo, favorizirajući jednu tvrtku, znajući da njezina ponuda nije bila najpovoljnija.

Iako je Rončević u svoj obrani naveo da je prema tadašnjem zakonu o javnoj nabavi imao pravo iću u izravnu nabavu s jednim ili više ponuditelja tužiteljica tvrdi da se to moglo učiniti samo ako su za to bili ispunjeni uvijeti.

Rončevićev branitelj Krešimir Vilajtović rekao je da u govoru tužiteljice nije čuo što je njegov branjenik protupropisno učinio, gdje je povrijedio opće propise ni kako je utvrđena šteta visokih razmjera.

Vrhovni sud je postupak vratio na početak jer je utvrdio da je prvostupanjski sud "štetu širokih razmjera" nastalu kupnjom Ivecovih kamiona utvrdio na hipotetičkom zaključku, odnosno tek na šansi MORH-a da se ostvari povoljnija MAN-ova ponuda pa u ponovljenom postupku sudsko vijeće treba utvrditi štetu visokih razmjera i utvrditi postoji li razlika između cijene iz ugovora i tržišne cijene.

Vilajtović je podsjetio kako je financijsko-knjigovodstvena vještakinja utvrdila da je ministarstvo kamione nabavilo 2004. po tržišnoj cijeni, odnosno da nije bilo razlike između tržišne i ugovorene cijene.

Suprotno tvrdnjama Uskoka kazao je da ostala vozila nisu zadovoljavala uvjete nosivosti i da nisu mogla korisiti gorivo F34, koje koriste NATO vozila.

Rončević je kazao da u njegovom slučaju ne postoje šteta ni namjera. "Nisam oštetio proračun niti za jednu kunu. Nisam nikog šikanirao, onemogućavao i molim da me oslobodite optužbe", kazao je Rončević.

U odnosu na Bačića Uskok je prošlog tjedna ublažio optužnicu tereteći ga samo za pomaganje, a danas je objavio da odustaje od kazenog progona jer je o navodnim nepravilnostima izvijestio Vojno-sigurnosnu obavještajnu agenciju koja je zatražila istragu i obavijestila nadležne.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve