Ulažu 1,5 milijuna kuna u komercijalizaciju koštica grožđa

Model bi mogli iskoristiti i drugi vinari/FOTOLIA Model bi mogli iskoristiti i drugi vinari/FOTOLIA

TRS je zadruga kojoj je primarna djelatnost bila proizvodnja vina, a koštice su im služile za gnojivo.

Poljoprivredna zadruga TRS iz Iloka osmislila je projekt kojim planira iskoristiti potencijal sirovine koštice grožđa, a cilj im je da u konačnici na tržište stave tri nova proizvoda - hladno prešano ulje od sjemenki grožđa, brašno i ekstrakt od sjemenki grožđa.

Zadruga s istoka Hrvatske je prvotno bila orijentirana samo na jedan proizvod - vino. Tijekom tri godine prerade grožđa u vinariji opazili su kako je nastalo oko 200 tona otpadnog materijala u obliku koštice grožđa koje su dosad prerađivali u humus i koristili kao gnojivo za vinograd. Odlučili su napraviti zaokret i proizvesti nešto sasvim novo od ove sirovine.

Stoga su osmislili projekt ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna, od čega su im HAMAG-BICRO i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ Europskog fonda za regionalni razvoj dodijelili 1,1 milijuna bespovratnih kuna.

Prvi korak je opremanje laboratorija vrijednog 160.000 kuna kroz koji će istraživati potencijal potpunog iskorištavanja koštice, a u čemu će im pomoći i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku.

Kako ističe Martina Šaravanja, voditeljica projekta u TRS-u, slična rješenja već postoje u Europi, ali u Hrvatskoj trenutno nitko ne primjenjuje ovakav princip prerade ove sirovine.

"Vjerujemo kako će ovaj projekt koristiti ne samo vinariji nego i cijelom gradu Iloku, koji živi od vinogradarstva, u rješavanju problema s odlaganjem otpada nakon prerade grožđa te otvaranjem novih radnih mjesta", kaže Šaravanja.

Komentari (2)
 • DemiZon
  DemiZon 15:35 16.4.2018.

  ZgLob


  a je.o ga miš
  pa mogli su najprije
  probati raditi iz domaćih
  sjemenki grožđa
  a ne odmah uvoziti sirovinu

  ***to od domaćih košćica nema šanse da mogu raditi, sve ode u rakiju :)

 • ZgLob
  ZgLob 13:19 16.4.2018.

  a je.o ga miš
  pa mogli su najprije
  probati raditi iz domaćih
  sjemenki grožđa
  a ne odmah uvoziti sirovinu

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve