Karte za ‘utakmicu desetljeća’ spremni platiti i adaptacijom kupaonica

Autor: Darko Bičak , 22. ožujak 2013. u 11:48
Ulaznica za nogometnu utakmicu izmedju Hrvatske i Srbije koja ce se odrzati na stadionu u Maksimiru 23.03. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Cijene variraju od 300 do 1000 kuna, a nudi se i plaćanje bonovima te instalaterskim radovima.

Iako ulaznica za utakmicu Hrvatska – Srbija u službenoj prodaji nema već tjednima, ovih dana je putem raznih oglasnika u prometu više od tisuću karata za taj dvoboj. Cijene variraju od 300 kuna za tribinu Jug do tisuću kuna za Zapad dolje.

Čak i danas, samo nekoliko sati prije početka "utakmice desetljeća", kako su mnogi mediji okvalificirali kvalifikacijski dvoboj Hrvatske i Srbije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, ulaznicama za taj meč se i dalje uvelike trguje, naravno na crno. Naime, ulaznice su u redovnoj prodaji planule istog dana kada su i puštene, a kako je Hrvatski nogometni savez dopustio mogućnost da jedan navijač kupi maksimalno 10 ulaznica, mnogi su iskoristili priliku za zaradu. Iako je svaka karta personalizirana, jer je za svaku pojedinačnu kartu trebalo prilikom kupnje priložiti važeću osobnu iskaznicu, svima je jasno da kontrola da li navijač koji danas dolazi na stadion ima kartu na svoje ime ili ne neće biti izvediva, te je kupoprodaja na crnom tržištu relativno sigurno.

Analizirajući strukturu prodavača karata na internetskim oglasnicima Njuškalo i Oglasnik.hr te na Facebook profilu Ponuda dana, vidljivo je da ima ljudi koji su na ovaj ili onaj način dobili kartu ili dvije te ih se žele riješiti. No, prevladavaju ipak profesionalni "tapkaroši" koji su svjesno kupili veliki broj karata s namjerom da ih preprodaju.

Tribina Zapad dolje postiže gotovo u svim oglasima najvišu cijenu, od 750 do 1200 kuna. Zanimljivo je da se najviše pojedinačnih karata, ili po njih dvije, prodaje za tribinu Zapad gore jer je većina ulaznica za tu tribinu podijeljena putem sponzora ili nagradnih igara ljudima koje nogomet, ili pak atmosfera nogometne utakmice, i ne zanima odviše. Slična situacija je i s tribinom Jug. S druge strane, Tribina Istok je najdraže mjesto na Maksimiru za prosječnog gledatelja, a to znaju i preprodavači, te za tu tribinu ima najviše ponuda s naznakom "više karata". Cijena se kreće od 600 kuna za karte koje prodaju vlasnici 1-2 karata, pa do 750-800 kuna koliko traže profesionalni preprodavači. Sličnu cijenu postiže i tribina Sjever na kojoj će svoje mjesto tradicionalno pronaći "najžešći navijači" vatrenih.

Naravno, osim ponude, značajna je i potražnja za kartama. Uglavnom se nudi cijena od 200 do 500 kuna za kartu. No, ima i zanimljivih ponuda poput one na Oglasniku.hr gdje navijač traži četiri karte do maksimalno 200 kuna po komadu za gotovinu. No, spreman je platiti i 300 kuna po komadu ako prodavač pristane na plaćanje telefonskim bonovima. Kao zadnja opcija se nudi i 400 kuna po komadu, ali uz plaćanje u instalaterskim radovima u plinu, vodovodu, klimi ili adaptaciji kupaonice. Na Njuškalu pak navijaš pod šifrom fabijan123321 nudi 400 kuna i rabljeni iPhone3G za bilo koje dvije karte za utakmicu, osim za tribinu Jug.

Inače, cijena ulaznica u redovnoj prodaji je bila od 50 kuna za Sjever dolje i 70 za Sjever dolje pa do 120 kuna za Istok i Zapad gore. Za tribinu Zapad dolje trebalo je izdvojiti 250 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close