‘Ugostitelji će biti izloženi (ne)milosti lokalnih šerifa, nećemo to dopustiti’

Autor: Stjepan Bubalo/VLM , 19. listopad 2016. u 22:01
Foto: Robert Anić / Pixsell

Ugostitelji protiv prijedloga da lokalne jedinice određuju (ne)pušačke zone.

Kao što su prije pet godina srušili odredbu zakona kojom je bilo u potpunosti zabranjeno pušiti u ugostiteljskim objektima, ugostitelji najavljuju da neće dopustiti da se ponovno preko njihovih leđa pokušava smanjiti pušenje u društvu. Takvo što, naime, Vlada planira kroz izmjenu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, koji će uskoro doći na klupe saborskih zastupnika, a kojim će se lokalnim jedinicama dopustiti da proizvoljno određuju nepušačke zone kojim mogu cijele trgove, ulice te prostore uz razne javne objekte proglasiti zonama bez cigareta. U tom slučaju neće se smjeti pušiti ni na terasama ugostiteljskih objekata ni u kafićima.

Boje se zloupotreba

Nenad Šepak nakon osam godina vođenja Udruženja ugostitelja Zagreba povlači se s funkcije i odlazi na mjesto predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske. Poručuje da će s novim ministrima tražiti rješenje jer ako najavljene izmjene zakona zažive, zatvorit će se na tisuće ugostiteljskih radnji, a još veći broj radnika ostat će bez posla. “Najspornija je stavka da će lokalne jedinice moći određivati gdje se smije pušiti, što otvara prostor zloupotrebe jer će se gradonačelnici i načelnici moći ponašati kao šerifi, odnosno moći će onim ugostiteljima koji im nisu dragi nametnuti nepušačku zonu i time ugroziti njihov opstanak”, rekao je Šepak. Dodao je da ugostitelji nisu protiv novih mjera kojima bismo pratili korak s ostalim državama Europske unije, ali na način da se zone bez pušenja odrede na razini cijele države.

Zabranite prodaju cigareta

“Pravila moraju biti jednaka za sve, a ne da se daju nejasni naputci da je nepušačka zona 100 metara od škola, vrtića ili javnih ustanova i klinika. Imamo slučaj da se klinike otvaraju u objektima gdje ugostiteljstvo radi godinama, a sad će im opstanak biti ugrožen samim otvaranjem klinike u susjedstvu”, istaknuo je Šepak.
Ugostitelji će se vezano uz ovu temu okupiti 24. studenoga na Forumu u Zagrebu, gdje će donijeti stav koji će se potom prenijeti nadležnim ministrima. “Ako država želi smanjiti pušenje zbog zdravlja, neka zabrani proizvodnju i prodaju duhanskih proizvoda ili poveća namete. Smatramo da je problem pušenja kod ugostitelja dobro rješen jer se ne smije pušiti gdje god se poslužuje hrana, u objektima do 50 kvadrata se smije pušiti samo ako imaju rješen problem ventilacije, dok svi veći klubovi moraju imati posebne prostorije za pušače”, rekao je Šepak.

Upregnuti inspekcije

Naglasio je da je Zakon dovoljno jasan, a na inspekcijama je da kažnjavaju one koji ga krše.
Kao čelnik Ugostitelja Hrvatske najavio je i da će tražiti da se ponovno zabrani otvaranje bilo kakvog uslužnog lokala bez zapošljavanja radnika sa stručnom spremom jer se tim poslom trenutačno bavi tko god želi.
Najavio je i da će se boriti da se usluživanje hrane i hladnih i vrućih pića u trgovinama i pekarama vodi kao ugostiteljska, a ne trgovačka djelatnost, jer ugostitelji plaćaju veće namete, a ne mogu raditi ‘non stop‘ kao i trgovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close