U sjeni Vidoševićeve smjene na vrhu HGK pala još jedna zvučna ostavka

Autor: Suzana Varošanec , 16. studeni 2013. u 10:43
Zdenko Adrović, predsjednik Uprave Raiffeisen banke. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

On je prvi član koji “brod” napušta svojom voljom.

Novi predsjednik HGK-a birat će se na temelju natječaja koji će u svojem "prijelaznom" mandatu provesti nova vršiteljica dužnosti predsjednice HGK-a Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva RH za industriju, konkurentnost i investicije. Škrtić je preuzela čelnu funkciju u Komori koju će privremeno obnašati  na temelju podrške 46 od 48 skupštinara koji su nazočili na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Komorine Skupštine. S istim brojem glasova "za" razriješen je te dužnosti suspendirani Nadan Vidošević.

Povod su uhićenja i USKOK-ova istraga u aferi "Remerker". Pritom je u sjeni smjene na vrhu Komore "pala" i jedna prilično zvučna ostavka. Na svojoj funkciji člana Upravnog odbora zahvalio se  Zdenko Adrović, predsjednik Uprave RBA.  Uz Skupštinu, kao glavno tijelo HGK-a, UO je važno tijelo s nizom ovlasti prema Statutu, te postoji još važniji Nadzorni odbor koji provodi nadzor nad financijskim poslovanjem. 

Prihvativši ostavku Adrovića skupštinari su ga u petak razriješili dužnosti, a čini se da nitko nije izabran na upražnjenu funkciju. U vezi toga ništa se nije moglo doznati, a zanimljivo je da je, kada je u pitanju Upravni odbor Komore koji ima ukupno 11 članova, Adrović prvi član koji "brod" napušta svojom voljom. Naime, zajedno s razrješenjem funkcije predsjednika, Vidošević je prestao biti član i Upravnog odbora Komore, a pritom je Škrtić po svojoj funkciji v.d. predsjednice Komore po automatizmu ušla u  Upravni odbor. Isto tako je sredinom ove godine protiv svoje volje članicom UO-a prestala biti Martina Velnić Župić, dotadašnja glavna tajnica HGK-a. Za razliku od Adrovića koji je podnio ostavku u svijetlu najnovijih događaja i previranja u Komori, Martina Velnić je razriješena te dužnosti na 3. sjednici Skupštine HGK-a. Održana je 19. lipnja ove godine, a tad je na njezino mjesto imenovana Marina Rožić (prešla je iz Fonda za zaštitu okoliša), vršiteljica dužnosti direktora Komore. Dobro upućeni izvori iz Komore povodom toga su ustvrdili da je to početak kraja svemoćnog Nadana Vidoševića. Naime, Martina Velnić Župić je uz uhićenu Zdenku Peternele sve do tog prijelomnog 19. lipnja  bila jedna od glavnih Vidoševićevih suradnica. U funkciji glavnog tajnika Komore tako je i nazočila na brojnim manifestacijama diljem Hrvatske. I to počevši od 20. izložbe hrane i pića "Histria" u Puli na kojoj se u veljači ove godine okupilo dvjestotinjak izlagača iz svih županija do 19. Foruma poslovanja nekretninama koji se početkom svibnja ove godine održao u Savudriji u Kempinski Hotel Adriaticu. Dakle, kako neki tvrde, iznenadna odluka o njezinom razrješenju s dužnosti člana Upravnog odbora 19. lipnja bila je svojevrsno iznenađenje za mnoge u Komori. Ipak oni dobro upućeni u sva zbivanja u HGK-u smatrali su da je takav rasplet situacije samo logična posljedica svih događanja u zadnje vrijeme. 

 


Martina Velnić Župić (Photo: Zarko Basic/PIXSELL)

Zanimljivo je i da se u Upravnom odboru Komore na funkciji člana nalazi nekoliko gospodarstvenika koji ne obnašaju funkcije temeljem kojih su imenovani. Po funkciji predsjednika Uprave Belišća tako je član UO-a Komore Vlado Jerbić koji je još lani, uz medijske natpise o višemilijunskoj otpremnini, ispraćen iz Belišća sa svoje menadžerske funkcije. Isti je slučaj i s Marinom Pucarom. On je u Upravni odbor komore ušao u funkciji člana Uprave Podravke, a u međuvremenu je prešao u Zvečevo. Slično je i s bivšim predsjednikom Uprave Rivera Holdinga. Naime, Franko Palma još je sredinom prošle godine otišao s te funkcije. S druge strane, Josip Boban, iako je bivši predsjednik uprave solinske tvrtke AD Plastik,  itekako je vezan uz tvrtku u funkciji njezina predsjednika NO-a. Spomenuti u Saboru ovog tjedna Darko Petričević, predsjednik uprave Ventilatora također je član UO-a, za kojeg je ministar pravosuđa Orsat Miljenić na "aktualcu" zastupnicima potvrdio da se "protiv njega vodi postupak zbog neisplate plaća". U UO su još i Željko Mažuran, direktor Korduna, Božo Jusup, predsjednik Nadzornog odbora Tankerkomerca te Zvonimir Radić iz Piramide koji je, prema medijima, u velikom prijateljstvu s Vidoševićem.  

Na Skupštini Komore održanoj u veljači prošle godine izabran je i novi Nadzorni odbor Komore na čelu s predsjednikom Vinkom Dumičićem iz tvrtke Poslovno savjetovanje. Prema odgovoru koji smo dobili iz Komorine službe za odnose s javnošću, Dumičić je predsjednik Nadzornog odbora u trećem mandatu (od 2004. do 2008., od 2008. do 2012. I od 2012.), a i prije toga  je bio njegov član što znači da članstvo traje još iz razdoblja njegova angažmana u Coca-Coli. U NO Komore su još Miljenko Baković, predsjednik Uprave AutoHrvatske,  Damir Skender, predsjednik Uprave Saponije,  Ivan Vanja Frančišković, direktor Croatia osiguranja d.d., Filijala Rijeka i Mijo Šimić, direktor i većinski vlasnik Tekstilprometa. 

Komentari (8)
Pogledajte sve

svi su bili na istoj strani, zato se HGK i potopila

Ne želim braniti Nadana Vidoševića,protiv sam obaveznog harača HGK.

Z.gubidanima je ovo trebalo.

Interesantno je kako Jadnici , Z.gubidani i razni S.mradovi , koji nisu u stanju prehraniti ženu , djecu a ni sebe samog cipelare “mrtvog” Nadana Vidoševića.

Iako još Nadan Vidošević nije ni optužen , ni suđen a ni osuđen R.ulja bi ga odmah danas o.bjesila , kao što su radili i njihovi idoli kada su 45.izašli iz šume , ili kako su radili američki s.eljačine u kaubojskim filmovima.

Nitko ni da pomisli :
Možda je Nadan Vidošević strašno sposoban i legalno zaradio toliko i toliko pa da mu netko dokazuje da je zaradio manje…
Ili da mu je majka bankarica zaradila i dala toliko i toliko…
Ne on mora dokazivati da nije l.opov.

Zar ćemo svi morati dokazivati Nesposobnima da smo cjeli život marljivo radili , bili sposobni , štedjeli , pametno investirali i da zato imamo ?

Gospon sa slike je poznat po svom integritetu i dobro je napravio uz pjesmu: “Bilo je dobro dok je trajalo!”

Demokratski sutav oscilatoran je u samom svom temelju. Nakon 18 godina iznosi se o g. Nadanu Vidoševiću sve negativno o čemu su mediji znali, ali su šutjeli. U pravoj demokraciji građani bi, i bez medija, samo preko transparentnih kanala gotovo odmah saznavali što im rade voditelji i šefovi. U nešto realnijem, ali manje demokratskom sustavu, mediji bi bar počeli pisati čim nešto loše saznaju i tako upozorili “institucije sustava” i same građane.

Ovako se o svemu saznaje pošto proteče mnogo vremena odnosno kad se šteta više ne može popraviti.

A g. Komadina misli da će pisanje o aferama uskoro prestati. Neće, jer se afere događaju istovremeno, a iznose se serijski, jedna za drugom, tako da se o aferama iz samo jednog mandata Vlade može pisati najmanje 10-20 godina!

New Report

Close