U RH svega 0,5% energije preko solara

Autor: Poslovni dnevnik , 13. lipanj 2017. u 21:59
D. Validžić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike/Davor Višnjić/PIXSELL

Struka raspravljala o modernim pristupima rješavanju brojnih pitanja.

U vrijeme kad je "solar" u Europi pravi hit, u našoj je zemlji taj obnovljivi izvor potpuno blokiran pa se u nas tek 0,5 potreba za energijom dobiva iz tog izvora.

Čulo se to jučer na zagrebačkoj konferenciji "Energetska budućnost Hrvatske". Podatak je iznio Neven Duić iz inicijative Hrvatska energetska tranzicija smatra LNG terminal na Krku jednim od najvažnijih hrvatskih energetskih projekata, no ističe i da su obnovljivi izvori energije jedina strategija kojoj Hrvatska treba težiti. Napomenuo je da se  u razvijenoj Europi investira uglavnom u postrojenja na vjetar, sunce i plin, dok su postrojenja na ugljen, nuklearnu energiju i mazut najmanje privlačna investitorima.

"Vjetar i solar dolaze ma koliko mi to kočili. Do 2050. fosilna goriva u potpunosti će biti zamijenjena obnovljivim izvorima energije", tvrdi Duić. Načelnik Sektora za energetiku Ministarstva zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić rekao je da je naglasak Europske unije na razvoju niskougljičnih ekonomija, a  EK trenutno vodi raspravu o zajedničkom europskom tržištu električne energije i Uredbi o upravljanju energetskom unijom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close