U proizvodnji šećerne repe nadmašili smo rekordere Francuze i Nijemce

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 17. veljača 2017. u 14:18
Neki od ovogodišnjih dobitnika Zlatne repe, za rekordere u proizvodnji šećerne repe/Ivica Galović/PIXSELL

Proizvodnja je najveća u 26 godina, a najboljima u 2016. Tvornica šećera Viro je uručila nagrade Zlatna repa.

Ovo je bila izuzetno dobra sezona za proizvođače šećerne repe jer smo po rezultatima stigli Nijemce i Francuze koji su u svijetu poznati po rekordnim proizvodnjama. S više od 14 pa i 15 tona proizvedenog šećera po hektaru možemo reći kako proizvodnja šećerne repe ponovo dobiva na važnosti, a s nama su ostali najbolji proizvođači", kazao je predsjednik Uprave Viro Tvornice šećera Željko Zadro na jučerašnoj svečanosti dodjele Zlatne repe – rekorderima u proizvodnji za 2016. godinu, održanoj u Županji. 

Tehnološko napredovanje
"Uz konkurentnu otkupnu cijenu i financiranje proizvodnje, mi ćemo im i dalje nastaviti pomagati u postizanju viših prinosa i veće digestije. U tome će nam dodatnu podršku dati i grupa Cristal Union, s kojom surađujemo već više od desetljeća i koja je odnedavno jedan od dioničara Vira, naglasio je Zadro. Istaknuo je i kako Hrvatska nije imala nikad manje zasijanih hektara (13.000 hektara), a nikad veću proizvodnju.

 

35 eura

po toni proizvedenog šećera otkupna cijena koju daje Viro

 "Proizvodnja šećerne repe najbolja je u zadnjih 26 godina, a mi ćemo ove godine ugovaranje proizvodnje povećati za dodatnih 30 posto, pri čemu već sada znamo da će cijena otkupa ostati na oko 35 eura po toni što je jedna od boljih otkupnih cijena u EU, dodao je Zadro. Na snazi ostaju i dodatni poticaji za ovu proizvodnju koji bi trebali iznositi oko 248 eura po hektaru. Predsjednik NO Viro Tvornice šećera i većinski vlasnik Marinko Zadro objasnio je kako je šećerna repa "velika dama i kraljica ratarstva" koju se treba njegovati, a ulaganje u proizvodnju, tehnološko napredovanje i financiranje je dovelo do ovih velikih rezultata. Najavio je kako će s novim suvlasnicima iz Francuske postići još bolje rezultate. Marinko Zadro uputio je i pohvale akutalnom ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću za kojeg je rekao da je u kratko vrijeme učinio jako puno i sviđa mu se njegova odlučnost, no ipak je zaključio kako je Hrvatska još uvijek nije niti na 60 posto svojih potencijala u agraru. 

Osladili se priznanjima
Viro tvornica šećera dodijelila je sedam priznanja. Tvrtka Belje iz Darde dobitnik je Zlatne repe u kategoriji proizvođača sa zemljištem većim od 1000 ha. U kategoriji proizvođača sa zemljištem od 200 do 500 ha nagrađena je tvrtka Fermopromet , dok je u kategoriji proizvođača sa zemljištem od 20 do 50 ha Zlatna repa pripala Poljoprivredno stočarskoj voćarskoj zadruzi Agrovladislavci. Gradimir Simić nagrađen je u kategoriji proizvođača sa zemljištem do 20 ha, a u kategoriji proizvođača s najboljom kvalitetom repe priznanje je dobila Marija Vranar. Priznanje za uspješnu dugogodišnju poslovnu suradnju dodijeljeno je mađarskim partnerima Rideg Gaboru i  Kovacs Sandoru.

 

Zadro

Ugovaranje proizvodnje ove godine ćemo povećati za 30 posto.

Sladorana je Zlatnom repom nagradila osam najboljih kooperanata i poslovnih partnera. Tvrtka PIK Vinkovci iz Vinkovaca proglašena je najboljom u kategoriji proizvođača repe sa zemljištem većim od 500 ha, dok je u kategoriji proizvođača sa zemljištem od 200 do 500 ha Zlatna repa dodijeljena tvrtki VUPIK iz Vukovara. Najbolji proizvođač šećerne repe u kategoriji od 100 do 200 ha je tvrtka Arator iz Lovasa. Meretine d.o.o. su najbolji proizvođač u kategoriji od 50 do 100 ha, a PZ Ćelije u kategoriji od 20 do 50 ha. Zlatnu repu u kategoriji proizvođača od 10 do 20 ha dobila je Slavica Crnković, dok je u kategoriji proizvođača sa zemljištem do 10 ha Zlatna repa dodijeljena Peri Palijanu. Priznanja za dugogodišnju uspješnu poslovnu suradnju primila je PZ Urod iz Srijemskih Laza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close