U predstečaju, kao i stečaju, hipoteka prestaje biti omča?

Autor: Suzana Varošanec , 15. veljača 2015. u 22:00
S preporukama je upoznat i ministar pravosuđa Orsat Miljenić/PIXSELL

Ovime bi se stabiliziralo i zaštitilo poslovanje dužnika, a posebice je važno za očuvanje proizvodnih tvrtki.

Set preporuka za Vladu, i to od strane dvaju hrvatskih ureda – Svjetske banke i EBRD-a, stiže kao značajan impuls konačnom normiranju novog postupka predstečajne nagodbe.

Riječ je o paketu koji sadrži šest preporuka za ključna područja, i tvrde, potrebno ih je obraditi kako bi se "osiguralo da se postupkom predstečajne nagodbe može ponuditi učinkovito rješenje, kako za dužnike, tako i za vjerovnike". U samoj završnici brušenja predstečajnih pravila u predstojećem Konačnom prijedlogu Stečajnog zakona, nakon što je ovaj zakonski prijedlog prošao prvo saborsko čitanje, set preporuka prispjeo je u Ministarstvo pravosuđa. S mišljenjem je upoznat i ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Preporuke su, valja reći, rezultat analize koja je provedena na zamolbu hrvatske strane. A kako po novome stvari stoje, ipak će trebat raspraviti tih šest važnih pitanja u vezi s postupkom predstečajne nagodbe. Nakon što su na njih ukazale, ove su institucije spremne i dalje pomoći. Koncem proteklog tjedna, doznajemo, upriličen je sastanak Radne skupine za izmjene zakona u Uredu Svjetske banke u Zagrebu, no pojedinosti u vezi toga nisu poznate. Inače, ovom zajedničkom analizom pozdravljene su nove odredbe o predstečajnom postupku, i to zato što sadrže većinu glavnih elemenata koji sačinjavaju suvremeni sustav restrukturiranja.

Na drugoj strani ipak postoji šest važnih područja gdje rješenja treba revidirati. Posebno snažno mogle bi odjeknuti preporuke koje se izravno tiču banaka. Jednom se preporukom potiče u predstečajnom postupku na uključivanje osiguranih vjerovnika s pravom na odvojeno namirenje – u pravilu to su banke, u skladu s uvjetima plana. Pored toga, savjetuje se da se i na njih proširi zabrana ovrhe. To znači zabranu pokretanja tog postupka hipotekarnih vjerovnika protiv dužnika dok on traje.

Ovo se dosad ograničavalo na neosigurane vjerovnike, dok bi po preporuci to trebalo vrijediti i za osigurane vjerovnike u predstečaju, kao što to slučaj u stečaju. To bi stabiliziralo i zaštitilo poslovanje dužnika, a posebice je važno za očuvanje proizvodnih tvrtki. No, predviđa se i iznimka u vidu zahtjeva za izuzeće, ako bi interesi tog vjerovnika bili nepopravljivo ugroženi. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

ovakva medicina bi nama jako pomogla.
Vaš link …[/url]

New Report

Close