U pogon puštena solarna elektrana DM-a vrijedna 3,9 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2014. u 10:35
Press foto

U ljetnim mjesecima solarna elektrana proizvodit će u prosjeku od 2 do 2,5 MWh struje.

Solarna elektrana na krovu upravno-distributivnog centra dm-a u Kovinskoj ulici u Zagrebu ovaj tjedan je puštena u pogon. Električna energija potrebna za svakodnevni rad centra bit će skoro u potpunosti proizvedena iz obnovljivih izvora energije, stoji u priopćenju dm-a.

Godišnja proizvodnja dm-ove solarne elektrane zadovoljit će potrebe za električnom energijom dovoljne za godišnju opskrbu 115 kućanstava i znatno će smanjiti ispuštanje ugljičnog dioksida u atmosferu, kaže se u priopćenju.

„dm potiče kupce i djelatnike da brinu o okolišu i uvijek nastojimo pozitivno utjecati na zajednicu u kojoj poslujemo. Izgradnjom elektrane naše poslovanje želimo približiti idealu održivog razvoja. Solarnom elektranom osigurali smo proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za narednih 25 godina, a umanjit ćemo ispuštanje ugljičnog dioksida za čak 350 tona godišnje“, izjavio je Mirko Mrakužić, direktor dm-a.

U izgradnju solarne elektrane, koja broji 1.360 solarnih panela, uloženo je 3,9 milijuna kuna. Angažirana su dva hrvatska dobavljača: SOLVIS iz Varaždina kao proizvođač solarnih panela te tvrtka relatio ES Adria iz Varaždina, koja je izvela pripremne i instalacijske radove.

U ljetnim mjesecima solarna elektrana proizvodit će u prosjeku od 2 do 2,5 MWh struje. Instalirana snaga solarne elektrane premašit će potrebe dm-a za energijom, što znači da će dm višak „čiste struje“ isporučivati u distributivnu mrežu HEP-a, kažu iz kompanije.

Osim ulaganja u obnovljive izvore energije, dm motivira svoje djelatnike i kupce na zaštitu okoliša. Djelatnici dm-a u upravnom centru zaštiti okoliša doprinose razvrstavajući otpad uz pomoć torbi za sortiranje otpada, dodaje se u priopćenju.

U sklopu dm green city projecta, dm je torbe za sortiranje ponudio i članovima programa Svijeta prednosti kako bi i kupce potaknuo na razvrstavanje otpada. dm green city project sveobuhvatna je ekološka inicijativa koju dm provodi već pet godina. Glavni cilj inicijative je potaknuti sugrađane na sudjelovanje u očuvanju okoliša te educirati najmlađe o važnosti zaštite prirode, zaključuje se u priopćenju. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

HCOIE: svaka tvrtka koja posluje na teritoriju RH treba se smatrati htvatskom. Steta je samo sto cunjoglavcima to jos nije jasno jer prema njima vlasnik valjda mora biti neka brkata seljacina da bi se firma smatrala hrvatskom. Ako zaposljava, placa poreze, place i posluje prema zakonima RH – takvoj firmi trebamo se svi diviti i biti zahvalni jer je tu. Kad budemo imali takav misaoni sklop – firme ce doci kod nas i bit ce posla za sve

DM ponovo pokazao da je više Hrvatska tvrtka od većine “hrvatskih” tvrtki.

New Report

Close