U Plat i Maestral ulagao bi njemački FTI, Imperial Rab zanima Rivieru

Autor: Marija Crnjak , 01. travanj 2014. u 22:01
Najviše prijepora oko buduće privatizacije očekuje se na Rabu/B.Filić/PIXSELL

Brojka od 57 ponuda za četiri tvrtke u postupku iskazivanja neobvezujućeg interesa ne znači da su svi ti investitori ludi za ulaganjem.

Kako se neslužbeno može doznati u turističkom sektoru, među nekoliko desetaka investitora koji su pokazali interes za ulaganje u hotele Maestral, Plat i Imperial Rab spominju se imena njemačke FTI grupe, Atlantske plovidbe, rovinjskog Adrisa, Grupa Lukšić, Agrokorova Karisma te Riviera Adria, koja posluje u okviru grupe Valamar.

Pretpostavlja se da je među ponuditeljima i nekolicina lokalnih tvrtki, uključujući i neke turističke agencije.  U Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) ne žele iznositi ni imena ni podatke koliko se ulagača javilo za pojedine tvrtke, no naši izvori smatraju da je najviše pisama namjere za ulaganje stiglo za hotele u dubrovačkoj regiji. Za rapsku hotelsku kuću, u kojoj država ima 50,7 posto udjela, interes je iskazala Riviera Adria, kako nam je neslužbeno i potvrđeno iz te tvrtke. Potencijalni ulagači s kojima smo imali prilike razgovarati objašnjavaju nam, međutim, da brojka od 57 ponuda za četiri tvrtke (tri hotelske kuće i Jadroplov) u postupku iskazivanja neobvezujućeg interesa ne znači ujedno da su svi ti investitori ludi za ulaganjem u navedene tvrtke.

"Riječ je tek o načelnom interesu ulagača jer mi jedino tim putem možemo dobiti uvid u to što država zapravo prodaje, odnosno uklapa li se to u naš poslovni koncept. Tako se neobvezujuća ponuda očekuje od svih koji imaju neke ambicije za ulaganje, a stvaran interes vidjet će se tek nakon što prođe postupak dubinskog snimanja, odnosno nakon što bude proveden natječaj za predaju obveznih ponuda", ističe naš izvor.  Kako se, naime, navodi u priopćenju DUUDI-ja, početkom ovoga mjeseca svih 57 zainteresiranih ulagača bit će pozvano da otkupe ponudbenu dokumentaciju za društvo koje ih zanima.

Ponudbenu dokumentaciju moći će otkupiti samo oni koji su poslali pisma interesa u prvom krugu, a samo oni koji to otkupe imat će priliku obaviti i vlastiti due dilligence u društvu koje ih zanima.Najviše prijepora oko buduće privatizacije očekuje se na Rabu, gdje zagovaraju radničko dioničarstvo i ne odgovara im "ishitrena privatizacija", odnosno mogućnost da Imperial preuzmu novi "gazde", kako se moglo i čuti na sjednici Gradskog vijeća potkraj prošloga tjedna. Gradonačelnica Raba Rosanda Krstinić Gušćić tako je zatražila da predstavnici lokalne zajednice budu aktivno uključeni u proces privatizacije Imperiala.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Maestral, Plat i Imperial su zadnje što je ostalo od hotela na obali koji vrijede, a da nisu još privatizirani. Šteta što ih nismo znali bolje voditi i čuvati.
Volio bih da ih preuzmu naši (Lukšići, Todorić, Atlantska, Adris…) da barem donekle ostanu u hrvatskim rukama.

pa zato su ih i gurnuli sve u predstečajnu da ih što jeftinije riješe.

malo su dali ovim austrijancima-kolonizatorima pa im treba još pokloniti i imperial rab.

Javni transparentni natjecaj, zar je to tako tesko provesti, svi hoteli iz predstecajnih nagodba su trebali imati javne natjecaje pa bi vidjeli kakav je interes….

U Maestralima me interesira da li ce se kod dubinskog snimanja firme moci utvrditi koliko oni imaju kvadrata zemljista, odnosno koliko je sigurno njihovo a koliko je sporno da li je to 45 tisuca kvadrata ili 100 tisuca kvadrata koliko spominje Agencija za investicije i konkurentnost, jer to u Uvali Lapad gdje kvadrat kosta tisucu eura nije mala razlika….i tu bi onda cijena mogla varirati od 250 kn do 400 kn, moje misljenje….

New Report

Close