U ožujku natječaj za privatnog partnera koji će graditi Trg pravde

Autor: Suzana Varošanec , 19. veljača 2013. u 22:00
.

U natjecateljskom dijalogu u dva kruga, odabrat će se partner koji će ponuditi najinovativnija rješenja u organizaciji prostora novog trga.

Početkom ožujka može se očekivati suglasnost Agencije za javno-privatno partnerstvo za projekt Trg pravde u Zagrebu koji bi se izvodio po modelu JPP-a. Potvrdio je to ravnatelj Agencije za JPP Damir Juričić, pa je to prilično jasni znak svim potencijalnim natjecateljima da započnu pripreme jer bi natječaj mogao biti uskoro objavljen. Riječ je o 1,35 milijardi kuna vrijednom projektu Ministarstva pravosuđa, a dosad ga je “guralo” više ministara pravosuđa. Kako sada stoje stvari ugovor će se potpisati u mandatu ministra pravosuđa Orsata Miljenića, naravno uz pretpostavku da i Ministarstvo financija nezavisno izda prethodnu suglasnost u pogledu sposobnosti preuzimanja dugoročnih obveza naručitelja. “Centar za investicije je vrlo kvalitetno pripremio projekt, te on nije dvojben”, kazao je Juričić dodavši da Agencija provjerava strukturu prijedloga ugovora o JPP-u, te je li postignuta vrijednost za novac, odnosno je li za porezne obveznike doista JPP model jeftiniji od tradicionalnog modela. “Ključno je hoće li porezni obveznici za istu kvalitetu usluge manje platiti jer je to imperativ JPP-a”, rekao je Juričić.

Devet priručnika
Na tom projektu istodobno će se testirati dvije stvari: primjena skraćenih administrativnih procedura, te kvaliteta pripreme. Izmjenama Zakona o JPP-u ukupno administrativno vrijeme za odluku Agencije i Ministarstva financija skraćeno je sa 180 dana na samo 30, što znači da zakon traži da odluke budu brze. Juričić je uvjeren i da skraćivanjem procedure nije došlo do smanjenja kvalitete pripreme, nego štoviše, on tvrdi da su je povećale i zakonske intervencije i Uredba. Ističe da su sad detaljno propisani svi kriteriji i svi potrebni dokumenti, te da je prijedlog projekta postao zakonska kategorija. Zbog dodatnog pojašnjenja postupka pripreme, kaže, Agencija je priredila devet priručnika. “U ožujku ili travnju mogao bi biti otvoren natječaj što je u nadležnosti CEI-a, dok bi privatni partner bio izabran najkasnije u prosincu. Očekuje se da će od 2014. do 2018., s obzirom na kompleksnost građevine, trajati projektiranje i građenje. Prva plaćanja od strane države se očekuju u 2019.”, kaže Juričić. Međutim, skreće pozornost da će se u razdoblju građenja u novčani krvotok gospodarstva osloboditi cjelokupni iznos vrijednosti projekta što će potaknuti i investicije u privatnom sektoru.

Odluka u dva kruga
Ističe i da se radi o složenom projektu u kojem privatni partner na 30 godina preuzima rizike građenja, održavanja i financiranja projekta. Zbog toga će se ići u natjecateljski dijalog, te će se u dva kruga odabrati onaj partner koji će ponuditi najbolja inovativna rješenja u organizaciji prostora, te koji će uspjeti optimirati ukupne troškove projekta. U tom specifičnom postupku javne nabave – natjecateljskom dijalogu, koji je kod nas prilično rijedak slučaj, očekuje se da će se potvrditi očekivana vrijednost za novac iz prijedloga projekta. “Natjecateljski dijalog ima dva kruga. Prvi krug ima za cilj selektirati sve natjecatelje s obzirom na tražene reference. U drugom krugu se razmatraju razna tehnološka rješenja i uz kriterije ekonomski najpovoljnije ponude odabire se onaj privatni partner koji ponudi najpovoljnije rješenje”, kazao je Juričić CEI vodi na svojoj listi JJP projekata Trg Pravde i kao najpripremljeniji, te najvrjedniji projekt i kao onaj koji izaziva veliko zanimanje i kod kreditora i u redovima brojnih potencijalnih izvođača, stranih i domaćih tvrtki. Jasno je i da će zbog financijske težine i složenosti projekta ponuditelji morati formirati konzorcije. 

Na jednom mjestu

Sudovi na 140.000 četvornih metara
Novi Trg Pravde prostirat će se na 140 tisuća četvornih metara na zagrebačkom Črnomercu. Na velikom prostoru između Ilice, Selske, Cankarove i Prilaza baruna Filipovića smjestit će se Županijski sud, Općinski građanski, Trgovački, Prekršajni, Općinsko Državno odvjetništvo, Pravosudna akademija, te garaža i dodatni zajednički sadržaji. Idejno rješenje je definirano, no unutar njega trebat će postaviti nove građevine.
 

Komentari (5)
Pogledajte sve

ovo je bio projekt HDZ

znači sve gradske i državne službe bi bile na jednom mjestu

ne bi se plaćao najam, ljudima bi bilo lakše za snalazit, napravile bi se ekološke zgrade s minimalnim utroškom energenata, ugradile bi se najnovije tehnologije.

Meni je sve to u redu.

Ono što mi nije u redu da je potreban neki privatni partner.

Onda ne vidim neku korist od toga.

To Bandić tramvaji koji proda bankama, pa imamo LIZING.
Katastrofa.

Mislim novce se mogu namaknuti iz EU fonda i kredita HBORA, a otplačivati iz ušteda.

Znači tu recimo vidim puno pluseva ako grad Zagreb i država uđu u taj projekat kao investitori.

Naravno naše firme bi bili izvođaći.

Recimo ingra, pa Zagreb ne bi trebao cijeli najam ARENE namirit već bi dio bio riješen ovom kompenzacijom.

Koji bolesnici.

Umjesto da se ulaže u proizvodnju, u nešto što može stvoriti novu vrijednost, oni jednostavno troše.

Imam dvojbu: ili su krajnje nesposobni ili namjerno uništavaju Hrvatsku (komunistima neželjenu i slučajnu državu).


u ovoj grotesknoj vladi ima nekakvih liječnika, fiškala i "ekonomista", no zanimljivo je da sviju njih kao malu djecu najviše zanima ulaganje u zgradurine umjesto da se bave organizacijskim i drugim mjerama u svojim resorima.

Ne kazem da je to ovdje slucaj. Ali infrastruktura je podrucije gdje je najlakse maznuti lovu. Otuda dolazi velika ljubav za ulaganje novaca poreskih obveznika u “zgradurine”. A i dobijes nesto sto je jako vidljivo i sto mozes prodavati kao svoj uspjeh na slijedecim izborima.

mahnitost, pravosuđa uopće više niti nemamo, a oni bi gradili zidine, valjda bi upumpavanje betona na armaturu stvorilo “čvrst” pravosudni sustav.

ako već imaju novca, neka sucima povećaju plaće triput i uspostave im primjerene uvjete rada i počnu otpuštati bez imalo pardona sve one koji loše ili protuzakonito rade.

u ovoj grotesknoj vladi ima nekakvih liječnika, fiškala i “ekonomista”, no zanimljivo je da sviju njih kao malu djecu najviše zanima ulaganje u zgradurine umjesto da se bave organizacijskim i drugim mjerama u svojim resorima.

ostavljaju dojam prerasle djece vrtićkog uzrasta, igraju se s državom kao s nekom bebi-pištalicom.

New Report

Close