U Osijeku predstavljena kampanja ‘Za zdravlje danas’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2013. u 14:51
Rajko Ostojić (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)

U Hrvatskoj godišnje oko 2.500 žena oboli od raka dojke, od raka vrata maternice godišnje ima 300 novooboljelih, dok se godišnje bilježi oko 3.000 novih slučajeva oboljelih od raka debelog crijeva.

 Ministarstvo zdravlja danas je u Osijeku predstavilo javno-zdravstvenu kampanju "Za zdravlje, danas", koja uključuje informiranje građana o nacionalnim programima prevencije raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice.

Na info punktovima građanima su dijeljeni promotivni materijali o tim nacionalnim programima, a pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović istaknula je kako se tom akcijom i nacionalnim programima javnosti želi poručiti kako prevenciju ništa ne može zamijeniti te da bolest, ako se pojavi, treba otkriti na početku kako bi izlječenje bilo sigurno, a oboljele osobe dožive što manje trauma. Cilj je da se što veći broj osoba odazove preventivnim pregledima, rekla je Đukanović dodavši da je odaziv na preventivne preglede za otkrivanje karcinoma debeloga crijeva nešto slabiji. U Ministarstvu zdravlja bili bi zadovoljni kada bi se na pozive za pregled odazvalo 45 do 50 ljudi, dok se kod mamografije, kazala je, želi postići odaziv od barem 70 posto.

U Hrvatskoj godišnje oko 2.500 žena oboli od raka dojke, od raka vrata maternice godišnje ima 300 novooboljelih, dok se godišnje bilježi oko 3.000 novih slučajeva oboljelih od raka debelog crijeva, rekla je Đukanović. Kampanja će se, poručila je, nastaviti u svim županijama, kako bi se cjelokupnu hrvatsku javnost potaknulo na potrebu razmišljanja o svome zdravlju i prevenciji. Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić-Šimetin kazala je kako se kampanjom želi upozoriti na neke vrste karcinoma koji se mogu otkriti u ranoj fazi u kojoj je mogućnost izlječenja puno veća.

Dodala je kako za sada nema željenog obuhvata odaziva na preventivne preglede, ali da svugdje u svijetu, kada krenu ovakve kampanje, uvijek treba određeno vrijeme da ljudi shvate o čemu se radi i počnu se češće odazivati. Ivana Pavić-Šimetin upozorila je da se karcinomi debelog crijeva, dojke i vrata maternice nalaze unutar 10 vodećih bolesti po učestalosti obolijevanja i smrtnosti u Hrvatskoj, pa su stoga veliki javno-zdravstveni problem, ali se, u odnosu na ostale vrste karcinoma, mogu rano otkriti.

U kampanji, čiji je nositelj Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), sudjeluju udruge pacijenata koje se bave prevencijom bolesti, na čije se opasnosti upozorava u toj javno-zdravstvenoj akciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close