U Omišalj stigla nafta iz ugovora Mol – Janaf

Autor: Ana Blašković , 06. kolovoz 2013. u 10:05
Potpisani ugovor između Mola i Janafa predvidio je transport oko 240.000 tona sirove nafte

U subotu je u luku Omišalj pristigla prva isporuka nafte u sklopu Molove diverzifikacije izvora te sirovine.

U subotu je u luku Omišalj pristigla prva isporuka nafte u sklopu Molove diverzifikacije izvora te sirovine, objavila je mađarska naftna kompanija.

Nafta će iz te morske luke biti transportirana putem Janafovog naftovoda te potom kroz naftovod Adria do rafinerije Duna u Mađarskoj, a u budućnosti je predviđeno još nekoliko isporuka.Ugovor između Mola i operatera naftovoda kroz Hrvatsku Janafa potpisan je ranije tijekom ljeta, na okretanje alternativnom izvoru dobave mađarsku kompaniju prisilio je smanjenje isporuka ruske nafte kroz naftovod Družba u posljednje dvije godine. Potpisani ugovor dviju kompanija predvidio je transport oko 240.000 tona sirove nafte u periodu od kolovoza do kraja prosinca ove godine. Radi se o transportnoj ruti koja se koristila i ranijih godina, a bit će izvor dobave i u narednim periodima, objavio je Mol.

"Ova suradnja dobro se uklapa u ciljeve mol grupe vezane uz 'downstream' s obzirom na to da osigurava pristup mediteranskom tržištu sirovina. Obnova isporuka osigurava Molu mogućnost ispitivanja nekoliko tipova sirove nafte te pruža mogućnost lakše prilagodbe promjenama na tržištu", rekao je izvršni potpredsjednik Mola za 'downstream' Ferenc Horvath. Obnovom suradnje zadovoljni su i u Janafu u kojem smatraju da je to "potvrda učvršćivanja Janafa na energetskoj karti Europe" koja će potaknuti nove poslovne aktivnosti s Molom, ali i drugim strateškim partnerima.

"Dosadašnje poslovne odluke Janaf pozicioniraju kao tvrtku koja svoje poslovanje prilagođava zahtjevima tržišta i potrebama poslovnih partnera, a takvim načinom poslovanja Janfa u narednom razdoblju može ostvariti još bolje poslovne rezultate", smatra predsjednik Uprave HNS-ovac Dragan Kovačević. Mađarski Mol, u čijem je suvlasništvu i domaća Ina, ima pet rafinerija i dva petrokemijska pogona te više od 1700 benzinskih postaja u jedanaest zemalja središnje i jugoistočne Europe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close