‘Novac više nije problem, sredili smo i povoljne kredite’

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 29. siječanj 2018. u 14:17
U realni sektor voća, povrća, mesa i mlijeka slit će se više od 210 milijuna kuna/Thinkstock

Pojedine tvrtke i poljoprivrednici već su krenuli u svoje investicije koje će im pomoći da ojačaju poziciju na tržištu, te na njega plasiraju veće količine i nove proizvode.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je u četvrtka konačne rang liste korisnika iz natječaja za operaciju 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" sektor voća i povrća, za poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine preko 250.000 eura standardnog ekonomskog rezultata te za operaciju 4.2.1. "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima" za velike korisnike.

Ukupno je kroz ova dva natječaja poljoprivrednim tvrtkama, obrtima, zadrugama i OPG-ima plasirano oko 212 milijuna kuna iz EU fondova, koji će potaknuti novi investicijski ciklus i ulaganje u proširenje proizvodnje, prerade, skladišnih i pakirnih kapaciteta, a kako je vidljivo iz rang liste među velikim proizvođačima dominiraju tvrtke iz segmenta mesne industrije, mljekarstva, stočarstva, ali i onih u sektoru voća i povrća. Na natječaj za operaciju 4.1.1, vrijedan 80 milijuna kuna zaprimljeno je 10 zahtjeva od čega su svi ugovoreni, a ukupna vrijednost ugovorene potpore iznosi 45, 37 milijuna kuna, kažu u Agenciji, te dodaju kako je na natječaj za operaciju 4.2.1. za velike korisnike, vrijedan 120 milijuna kuna, zaprimljeno 12 zahtjeva.

Od njih je već ugovoreno sedam, a ukupna vrijednost zahtijevane potpore iz ugovorenih zahtjeva iznosi 116,15 milijuna kuna. Pojedine tvrtke i poljoprivrednici već su započeli svoje investicije koje će im pomoći da ojačaju svoju poziciju na tržištu, te na njega plasiraju veće količine i nove proizvode. MI Vajda iz Čakovca kroz ovaj je natječaj povukla najveći iznos potpore. Vladimir Mesarić, direktora Mesne industrije Vajda d.d. Čakovec kaže kako je dodijeljenih 22,67 milijuna kuna značajan doprinos realizaciji ukupnog projekta tehnološke modernizacije koja je intenzivno započela ulaskom u sastav Grupacije Pivac, a investirat će ih u već započeti projekt rekonstrukciju pogona za preradu mesa. 

 

Velicki

Potpora od 7,56 mil. kuna, dio je novca za projekt vrijedan 21 milijuna. ulažemo u nove proizvode, infrastrukturi i kapacitete.

Lakše u modernizaciju
"On obuhvaća dogradnju, rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnog pogona, nabavu strojeva i opreme za proizvodnju, proširenje skladišnih i ekspediti kapaciteta te modernizaciju rashladnog sustava, a ukupna je vrijednost te investicije procijenjena na 50 milijuna kuna. Naš naglasak na sektor svježeg mesa, od primarne klaoničke obrade do finalizacije, dio je poslovne politike koja će omogućiti maksimalno korištenje domaće sirovine i iz vlastitih kooperantskih uzgoja i iz domaćih tržišnih viškova, čime se daje prilog revitalizaciji stočarstva i općenito agrara u Hrvatskoj", kaže Mesarić.

Osim što im  ova investicija omogućiti stvaranje temeljnih preduvjeta za širenje i povećanje kooperantskog uzgoja, stvorit će i uvjete za dodatno zapošljavanje novih kadrova u Vajdi. "U skladu s tim očekujemo da će nakon završetka investicijskog procesa broj zaposlenika premašiti 300", zaključuje.   Nikola Velicki, direktor tvrtke Rabo iz Kneževih vinograda, ističe kako će i njima potpora dobro doći za jačanje pozicije na tržištu.

"Potpora od 7,56 milijuna kuna, dio je novca na projektu vrijednom više od 21 milijuna kuna, koje ulažemo u proširenje skladišnih i pakirnih kapaciteta, nove proizvode na tržištu, kao i na poboljšanje infrastrukture. Već smo počeli neke sitne radove, a kroz ovu godinu, ova velika investicija bit će realizirana čime ćemo ojačati poziciju na tržištu voćarstva", dodaje Velicki. Na listi velikih tvrtki našla se i Podravka koja je dobila u obje mjere i to 4,26 milijuna kuna za voće i povrće, te kroz drugu mjeru za velike preko 14 milijuna kuna.  

 

Mesarić

Osim što im ova investicija omogućiti stvaranje preduvjeta za širenje, stvorit će i uvjete za dodatno zapošljavanje.

Velik interes
"Ovo su konačne odluke i prve ovogodišnje isplate iz Programa ruralnog razvoja iz mjere 4. One potvrđuju naše planove da do 2020. u cijelosti iskoristimo raspoloživih 2,4 milijarde eura i izgradimo kvalitetne temelje za snažniji razvoj agrara. Raduje me velik interes naših gospodarstava, javljaju se iz svih sektora i time svjedoče da im ne manjka ni ideja ni znanja, a s ovom potporom postat će konkurentniji i spremniji za tržišnu utakmicu. Novac više nije problem, uz potpore iz Programa ruralnog razvoja dogovorili smo i s bankarskim sektorom vrlo povoljne uvjete kreditiranja", ističe ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te najavljuje kako će tijekom 2018. biti objavljeno 30 novih natječaja iz Ruralnog programa vrijednih 3,7 milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close