U RH i mrtvi primali mirovinu: ‘Posao se nije obavljao kako valja’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. svibanj 2014. u 10:18
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon raščišćavanja sustava i otkrića 70 lažnih mirovina u proračunu je ostalo šest milijuna kuna više.

Nakon što je početkom rujna Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) donio odredbu da će se obustaviti isplata mirovina svima koji HZMO-u ne dostave OIB, otkrivene su brojne zlouporabe mirovinskog sustava pa se tako saznalo da su se godinama mirovine isplaćivale za čak 70 umrlih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kaže kako je riječ o značajnom broju osoba čije je mirovine očito podizao netko drugi, a nakon raščišćavanja sustava i otkrića 70 lažnih mirovina u proračunu je ostalo šest milijuna kuna više.

Dokumentacija o svim slučajevima, napominje Mrsić, dostavljena je nadležnim tijelima, policiji i Državnom odvjetništvu, kako bi se proveo postupak, a sve lažno isplaćene mirovine vratile u sustav.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović pozdravlja sve aktivnosti koje mirovinski sustav dovode u red, ali se protivi stigmatizaciji, pa i kriminalizaciji određenih socijalnih skupina.

Kontrole isplaćivanja mirovina trebale bi biti redovan posao nadležnih, a primjeri "mrtvih umirovljenika" pokazuju da se posao nije obavljao kako valja, kaže Petrović.

Od studenoga prošle godine do danas broj umirovljenika kojima je obustavljena isplata mirovina zbog nedostave OIB-a uvelike se smanjio.

Prema najnovijim podacima HZMO-a, isplata mirovina je obustavljena za 354 umirovljenika s prebivalištem u Hrvatskoj, te 6.615 umirovljenika kojima se mirovine isplaćuju u druge države, većinom u Njemačku, Austriju, Srbiju i BiH.

U studenome, kada je započela kontrola OIB-a, isplata mirovina bila je obustavljena za oko 2.800 umirovljenika u Hrvatskoj, te za oko 47.000 njih u inozemstvu.

Nakon što HZMO-u predoče svoj OIB, umirovljenici se ponovno uključuju u isplatu mirovina, a isplaćuju im se i sve zaostale mirovine.

Komentari (10)
Pogledajte sve


Ne znam zašto se nitko ne zalaže za objavu registra korisnika mirovina iz NOB-a? Siguran sam da bi broj tih korisnika iznenadio mnoge.

Baš mi je super kad se ljudi rade ble…. ovaj “neinformirani”:

http://www.mirovinsko.hr/UserDocsImages/publikacije/statisticke_informacije/2014/1/Statisticke_informacijeHZMOa_1_2014_travanj2014.pdf

Str. 44. Tablica 16.
Objavljuju taj izvještaj svaki kvartal i na internetu je arhiva od 2003.
Vrijeme googlanja cca. 3 minute.

Da ne kažem da novinari objavljuju članke na osnovi tih podataka svako malo.

Da se zabaviš evo ti važnijih kategorija mirovina po posebnim propisima – (podaci su: kategorija, broj korisnika i prosječna mirovina):

Sudionici Narodnooslobodilačkog rata – NOR
25782
2.773,60

Pripadnici Hrvatske domovinske vojske od 1941. do 1945. godine
12203
2.208,15

Bivši politički zatvorenici
4235
3.598,39

Pripadnici bivše Jugoslavenske narodne armije – JNA
8706
3.049,35

Djelatne vojne osobe, policijski službenici i ovlaštene osobe – DVO, PS i
OSO
12296
3.505,53

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata – ZOPHBDR
72491
5.115,10

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane – HVO
6921
2.805,92

Mirovine priznate prema općim propisima, a određene prema
Zakonu o pravima hrvatskih branitelja domovinskog rata iz 2005. (čl. 14., 21. i 30.)
27580
2.183,29


Ne znam zašto se nitko ne zalaže za objavu registra korisnika mirovina iz NOB-a? Siguran sam da bi broj tih korisnika iznenadio mnoge.

slažem se. i ne samo objaviti vec i ukinuti sve koje nisu zaslužene. isto napraviti i s domobranskim. i jna. i njih još poprilično.

Ne znam zašto se nitko ne zalaže za objavu registra korisnika mirovina iz NOB-a? Siguran sam da bi broj tih korisnika iznenadio mnoge.

Da, još i danas primaju mirovine, a glavnina njih je jučer pohodila njihovo "svetište" u Kumrovcu.Bili bi korisniji da su produžili malo dalje i pomogli ljudima koji su stradali u poplavama.No, takvi samo seru,cmizdre,uzimaju, a niš ne daju…

Ne da ih ima i danas, nego ce ih biti jos 50ak godina. Samo sto takvi pohode svoje svetiste koje je na pola puta do Kumrovca…

New Report

Close