U Centar banci dobivali milijune bez osiguranja

Autor: Ante Pavić , 10. rujan 2013. u 20:15
Dragutin Biondić/ Marko Lukunić/PIXSELL

Neslužbeno, 15-ak klijenata dobilo je 70 posto vrijednosti svih kredita, a među njima Slaven Čolak i Igor Mlinar, poznati iz crnih kronika.

Počinju se nazirati neki novi razlozi propasti zagrebačke Centar banke. Kako neslužbeno doznajemo, skupina od svega 15-tak bančinih klijenata dobila je oko 70 posto vrijednosti svih dodijeljenih kredita i to uglavnom bez adekvatnih instrumenata osiguranja. Među njima je nekoliko kontroverznih poduzetnika, a barem dvojica- Slaven Čolak i Igor Mlinar- proteklih su godina pritvarani zbog sumnje u razna krivična djela.

 

30milijuna

kuna kredita dobio je poduzetnik Slaven Čolak

Građevinski poduzetnik Slaven Čolak dobio je od Centar banke barem 30 milijuna kuna kredita, pri čemu je u zalog dao projekt izgradnje turističkog naselja u Karlobagu. Banka je prihvatila i zalog Čolakovih tvrtki u blizini Kvaternikovog trga, doduše vanknjižno. Slavena Čolaka se već spominjalo u kontekstu dobivanja rizičnih kredita, i to od Hrvatske poštanske banke dok je je vodio Josip Protega. Čolak je, skupa s još desetak menadžera i klijenata te banke, početkom 2010. uhićen u akciji Bankomat, provedene zbog sumnje u izvlačenje novca iz HPB-a. Kako je tada pisao Večernji list, "mozak operacije izvlačenja kredita iz HPB-a bio je Slaven Čolak koji je od HPB-a dobivao kredite bez provjera te opet od banke uzimao nove kredite kako bi navodno vratio stare, no to je bila samo fikcija. Kriminalističkom je obradom utvrđeno da do danas sporni krediti nisu vraćeni niti je moguća njihova naplata, pa je HPB oštećen za više od 41 milijun kuna".

I nakon što su drugi osumnjičenici izašli iz pritvora, Čolak je upućen na izdržavanje četveromjesečne kazne zatvora zbog jednog ranijeg pokušaja podmićivanja policajca. Optužnica u slučaju Bankomat u međuvremenu je potvrđena. Od petnaestak tvrtki koje sudski registar vezuje uz Čolaka, njih deset ima blokiran račun.  Između ostalog, Čolak je suvlasnik lokala Ritu u središtu Zagreba i to skupa s varaždinskom Fimom, koja je pak umiješana u aferu Spice. Tvrtka Milana Horvata trebala je biti Čolakov partner u 150 milijuna eura vrijednom projektu izgradnje Fantasylanda, zabavnog parka koji bi trebao biti izgrađen na mjestu samoborskog Šmidhena. Višemilijunske je kredite od Centar banke dobivao je i poduzetnik Igor Mlinar, svojedobno osuđen u procesu protiv bivšeg ministra turizma Ivana Heraka, da bi odlukom Vrhovnog suda 2006. ta presuda bila poništena. Mlinar je ponovno uhićen lani, i to prilikom raspetljavanja afere o curenju podataka iz policijskih istraga, a tom je zgodom policija skupa s njim privela i neke osobe bliske krim-miljeu. Tada se saznalo i da je Igor Mlinar bio čest gost u uredu Marka Vojkovića, osnivača Adriatica.neta, te da je zainteresiranim poduzetnicima svojedobno posuđivao novac ZAMP-a.

Kako bi dobio kredite od Centar banke, Igor Mlinar je pod hipoteku stavio zemljište u Lici, za koje se kasnije ispostavilo da vrijedi neusporedivo manje od iznosa dobivnih kredita. Također, banka je kreditirala i Ivicu Lipošćaka, odnosno njegov obrt- ribnjak Vrnjika u Plaškom, koji je završio u predstečajnoj nagodbi zbog 46 milijuna kuna duga. Ribnjak je Lipošćaku lani priskrbio skoro šest milijuna kuna dobiti.  Desetak milijuna eura kredita dobila je i tvrtka Stipex- mesna industrija, u vlasništvu obitelji Lijanović. I tu je kao osiguranje naplate trebalo poslužiti zemljište koje se kasnije pokazalo gotovo bezvrijednim, a Stipex je u međuvremenu ušao u postupak predstečajne nagodbe. Također, veliki je kredit dobila i zagrebačka Sistem montaža. Većina tih kredita teško će se naplatiti, a neki od njihovih korisnika navodno su dobivali kredite bez ikakvih garancija. U cijeloj se priči provlači i pitanje odgovornosti osnivača banke Dragutina Biondića, koji je, kao predsjednik NO, morao potpisati svaki kredit koji premašuje deset posto jamstvenog kapitala banke.

Kao dodatne razloge za ovakvu sudbinu Centar banke poznavatelji situacije navode i kadrovsku politiku, gdje su u upravu dolazile osobe s burze rada, a na važne pozicije u menadžentu tek školovani kadrovi bez ikakva iskustva. Dio članova Uprave Centar banke iako nisu dobili razrješnice kasnije se zaposlio u upravama drugih banaka. Upućene osobe napominju i da je banka kao odvjetnike angažirala djecu pojedinih članova NO, a u nizu angažiranih odvjetnika mogu se naći i imena poznata iz nekih korupcijskih afera. Doznajemo i da Tomislav Marinac, donedavni predsjednik uprave Centar banke, u zadnjim danima prije blokade banke nije sa svog tekućeg računa podigao 50,000 kuna, kako su javili neki mediji, već dvaput po 50,000, odnosno ukupno 100,000 kuna. 

"Svi su imali instrumente osiguranja"

Biondić: NO je dao suglasnost Čolaku, ali na zahtjev uprave

Za komentar smo zamolili Dragutina Biondića, bivšeg predsjednika NO Centar banke. "Prema informacijama i dokumentima koje je NO Centar banke dobivao na uvid od stručnih službi i uprave, spomenuti kreditoprimci imali su tražene instrumente osiguranja. Ime Igora Mlinara i Slavena Čolaka kao kreditoprimaca nikad nisu bila predmetom diskusije ili odobrenja od strane NO. Nikada se nisam susreo sa Slavenom Čolakom i Igorom Mlinarom niti s njima vodio poslovne razgovore. Sa S. Čolakom kao odgovornom osobom kreditoprimca razgovore su vodili Tomislav Marinac i Zoran Zemlić, a prije njih i raniji članovi uprave. NO je temeljem dokumentiranih prijedloga uprave i kreditnog odbora po zahtjevu davao suglasnost na odobrenje kredita društvima povezanim sa S. Čolakom, ukoliko je to bilo  potrebno po Zakonu o kreditnim institucijama", navodi Biondić.  

Komentari (7)
Pogledajte sve

bitno je da su svi za to da banke moraju ostati u našim rukama, a nema u kojoj se nije dogodila krađa pa onda se naplaćuje iz proračuna (tj. os svih nas, a za odabrane lopove i tajkune)

Bitno je da je država krajem prošle godine u tu banku utukla 49 milijuna kuna iz proračuna. Pa ovi su nekoliko puta više pokrali zajedno s Linićem i ekipom negoli je to uradio Sanader

“Kako bi dobio kredite od Centar banke… pod hipoteku stavio zemljište u Lici”…ovo lici na ruganje .-))

Sad barem znamo gdje je otišao dio naših i dio mirovina plaćeničkih novinara u RH.[emo_bijesan]

New Report

Close