U Bruxelles stižu tužbe na natječaj za seizmiku Jadrana

Autor: Marija Brnić , 01. rujan 2013. u 22:00
U svojoj ponudi, za razliku od Norvežana čija ponuda obuhvaća 12 tisuća četvornih kilometara, ION seizmika nudi snimanje 38 tisuća četvornih kilometara po istoj cijeni od nula kuna

Američka tvrtke ION GeoVentures iznenađena da i oni nisu uključeni u posao istodbno s Norvežanima.

Dok iz Sjevernog mora prema Hrvatskoj plovi brod koji će polovicom ovog tjedna početi skenirati morsko tlo Jadrana, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak potrudio se uvjeriti javnost da će projektom istraživanja ugljkovodika pretvoriti Hrvatsku u "emirat", kao i da u samom odabiru tvrtke za provedbu seizmičkih snimanja, premda nije proveden javni natječaj, nije bilo nikakvih namještaljki.

Sve nadležne institucije, tvrdi, dale su potrebne dozvole prije sklapanja ugovora s norveškom tvrtkom za seizmička snimanja Spectrum Geo. "Osobno kao ministar gospodarstva i ova Vlada, neću dozvoliti nijedan šum u kanalu tijekom realizacije ovog projekta. Da netko pokuša u bilo kojem koraku preskočiti proceduru i staviti sumnju na kvalitetu i zakonitost postupaka kod eksploatacije istraživanja ugljikovodika, osobno ću zajedno sa svim mojim suradnicima prvo pozvati njega na odgovornost, a onda sebe. To znači da je onaj koji se usudi napraviti ijedan krivi korak, nepošten, neprofesionalan i loš čovjek. To neću dozvoliti, ja ću čuvati nacionalni interes", poručio je ministar Ivan Vrdoljak. 

Logika 'manje je bolje'
No, šumova u komunkaciji o kojima govori ministar, čini se, moglo bi biti i to na samom početku "posla stoljeća". Posao sa seizmikom Jadrana nudilo je istodobno još nekoliko svjetskih tvrtki, a barem jedna od njih, žalit će se Europskoj komisiji radi diskriminacije. Riječ je o američkom ION GeoVentures, čija bi ponuda, prema njihovim riječima, bila višestruko korisnija za državu od one koju je odabrao ministar. Za razliku od Spectruma koji je ponudio samo 2D snimanja područja ispod Jadrana, Amerikanci nude 2D, dublji 2D, te 3D istraživanja Jadrana, ali i Hrvatskog kopna! Cijena je za državu jednaka onoj koju nudi Spectrum, dakle nula kuna.

Amerikanci su iznenađeni što nisu i oni uključeni, jer jasno su obavijestili ministra gospodarstva, ali i potpredsjednika Vlade Branka Grčića, da ih niti najmanje ne smeta da posao istovremeno dobije i Spectrum ili bilo koja druga tvrtka, da ne traže ekskluzivitet, po uzoru na Grčku, koja je prije nekoliko godina takav posao dala osmorici ponuditelja koji su se javili. Amerikanci nikako ne razumiju hrvatski stav "manje je bolje". U svojoj ponudi, za razliku od Norvežana čija ponuda obuhvaća 12 tisuća četvornih kilometara, ION seizmiku nudi na 38 tisuća četvornih kilometara. Posebno im je čudno da Hrvati nisu trepnuli na ponudu da snime i hrvatsko kopno, i to najmodernijom digitalnom tehnologijom iz posebnog zrakoplova.

Još jedan prigovor
Usporedba ponude Norvežana i odbijene ponude Amerikanaca pokazuje i još jednu zanimljivost – Norvežani će nađene podatke prodavati zainteresiranim kompanijama u ime Hrvatske, dok bi u slučaju američke ponude podatke o potencijalnim nalazištima prodavala izravno Hrvatskoj. Zanimljiva je i informacija da ponude još dviju svjetskih tvrtki za ovaj posao nisu uspjele preći portu institucija države, što je Amerikancima ipak uspjelo. No, Amerikanci i dalje ne odustaju od Hrvatske. Pojavit će se, kažu, i nakon što Spectrum odradi posao seizmike, jer očekuju angažman od naftnih kompanija koje će "blokove" od države uzimati na koncesiju. Priči o poslu stoljeća valja dodata još jednu, za ministra neugodnu vijest. Dok Amerikanci svoju žalbu na postupanje Hrvata pripremaju za slanje, u Bruxelles je jedna već otišla, i to iz Hrvatske.

Neslužbeno saznajemo da je pritužbu sastavio tim stručnjaka koji su sva svoja dugogodišnja iskustva stekli radom u naftnoj kompaniji Ini. No, pri tom valja naglasiti, pritužba nije išla u ime Ine. U dopisu upućenom 27. kolovoza upozoravaju da Hrvatska krši Direktivu 94/22 Europskog parlamenta i Vijeća, koja se odnosi upravo na područje istraživanja ugljikovodika, gdje se nalaže objava natječaja u službenom glasilu EU 90 dana prije bilo kakve odluke. Također, žale se i na kršenje članka102. Ugovora o funkcioniranju EU, zbog davanja monopolne pozicije jednoj tvrtki u ovom poslu. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Vjerujem da je ovo odličan posao; ukoliko ste rukovoditelj ili pak marketinški stručnjak u poduzećima tipa “ION GeoVentures” ili “Spectrum Geo”. Oni zapravo nudite “spasenje” gospodarski ugroženim zemljama, izlazak iz sivila i ekonomski prosperitet gotovo preko noći! Zamislite koliko vam to ostavlja mjesta za manipulaciju.

Sa druge strane, vrlo je lako moguće da je INA već skenirala morsko dno kako kaže Pero7, moguće je i da dno (uopće) nije bogato sirovinama, moguće je da su interesi vladajućih i interesi poduzeća kontradiktorni interesima nacije, pa čak i ukoliko se nađe farma “zlatnih kokica” koju vodi bratić norveškog Spužva Boba, ta nalazišta pripadnu drugome tko ima tehnologiju potrebnu za eksplantaciju. Ah, zašto svjetleći oglasi “Zaradite 10 000 dolara u tjedan dana!” ili “Živite i radite u SAD-u” donose profit isključivo onima koji ih pišu? 🙂

@ Pero

ne samo da je snimala već zna di treba bušiti

Ali zakaj bi Hrvati nekaj imali od svojih BLAGA.

Hrvatska nova Norveška.

Ali u Norveškoj naftu i plin vadi njihova nacionalna kompanija.

Zašto mirovinci TU ne ulože lovu od naših mirovina.

gdje bez rizika mogu oplodite 100 uko te novce.

Ne znam da li znate ali Norvežani su jako pametni narod.

Oni znaju da će jednog dana nafta nestati.

Zato više 50 % dobiti od nafte ulože u svoj mirovinski fond koji onda ulaže po cijelom svijetu i oplođuje taj novac.

Ali glavna je fora da o te nafte i plina najveću korist imaju građani Norveške i imaju zbog toga velike mirovine.

Nisam baš primjetio da se i u Hrvatskoj misli primijeniti norveški model.

Ako mislite i to prodati onda će te završiti gore nego Sanader.

On je ipak prodao INU za jedan tanker nafte.

Baš me zanima jel je sad postignuta veća cijena?

A nitko ne spominje da je INA već skenirala dno Jadranskog mora i da snimke postoje .
Sve mi se čini da netko misli pobrati lovu za već izvršena snimanja .

New Report

Close