U 10 godina založili 700.000 pokretnina

Autor: Suzana Varošanec , 11. siječanj 2017. u 07:54
Kupci rabljenih automobila terete na njih mogu provjeriti preko Finine usluge Info šasija/Marijan Sušenj/PIXSELL

Postoji 175.028 upisanih osiguranja na vozilima, a prema broju slijede računala, strojevi, stoka, urod….

Prema Fininom Upisniku založnih prava na pokretninama i imovinskim pravima, registru koji je pandan zemljišnim knjigama gdje se upisuju hipoteke na nekretninama, posljednji kvartal prošle godine bio je živahan: upisano je novih 10.104 pokretnina, odnosno prava, s time da je to oko 1,5 posto od ukupnog broja upisa u proteklih deset godina koliko Očevidnik postoji.

Na to ukazuje aktualni podatak o broju upisa koje je do sada provela Financijska agencija – naime, dosegnuto je ukupno 695.337 upisanih osiguranja na pokretninama i pravima, što potvrđuje da se u proteklih deset godina razvio novi institut koji štiti vjerovnike i institucionalne kreditore i za manje iznose kredita koji se osiguravaju zalogom na pokretnim stvarima, ali i njihove kupce. Rješenja iz Zakona o upisniku sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika na pokretnim stvarima i pravima (NN 121/05) u primjenu su krenula 2006., kad je ustrojen novi centralni, elektronički i javni registar pri Fini. Iako u funkciji jačanja pravnog prometa kao novitet u našem pravnom sustavu nije prepoznat odmah u širokim razmjerima, brzo se udomaćio te slovi kao dodatni instrument upravljanja rizikom na strani vjerovnika.

Javnom evidencijom ovdje su tangirana prava osiguranja na pokretnim stvarima i pravima tako da štite interese vjerovnika u odnosu na treće osobe u pogledu postojanja, sadržaja i mogućnosti ostvarenja tih osiguranja, dok se s druge strane štite interesi potencijalnih vjerovnika budući da i oni tako mogu doći do informacije o kreditnoj sposobnosti dužnika. Zahvaljujući tom zakonu proširili smo kreditnu sposobnost pravnih subjekata i fizičkih osoba, prokomentirao je profesor Mihajlo Dika, jedan od autora zakona kao član Radne skupine Ministarstva pravosuđa, u kojoj su još bile profesorica Edita Čulinović-Herc s riječkog Pravnog fakulteta i sutkinja tada Županijskog suda u Splitu Olga Jelčić.

 

10 tisuća

prava zaloga upisano u posljednjem kvartalu 2016. u Očevidnik založnih prava

Povećala se, kaže prof. Dika, mogućnost dobivanja robe široke potrošnje na kredit, dok su primjerice i poljoprivrednici dobili mogućnost da uzmu kredit uz zalog pokretnina. Publiciranjem zaloga inače onemogućavaju se stjecatelji tih pokretnina i prava da se pozivaju na savjesno stjecanje, drugim riječima ovdje je 'kralj' nositelj prava koji je upisan u Finin očevidnik, a pritom je ključno da svi mogu vidjeti postoji li upisano založno pravo. Tako primjerice kupci rabljenih auta besplatnim uvidom u taj registar (preko Finine usluge Info šasija) mogu provjeriti postoji li teret, tj. pravo nekog založnog vjerovnika.

Kada je riječ o vozilima, u samom su vrhu prema broju upisa – postoji 175.028 upisanih osiguranja na vozilima, slijede računala (97.900), strojevi (53.803) te stado/stoka (48.866), dok drugu skupinu od ukupno 15.325 upisanih predmeta osiguranja čine poljoprivredni urod (6532), udjeli i poslovni udjele (6091), ukupnost stvari (2687), dionice (11) i patenti (4). Pozornost plijeni i najveći broj upisanih osiguranja – njih je čak 304.415 – koji se odnosi se na tzv. ostale pokretnine i prava, a po svemu sudeći tu su upisane i privremene mjere zabrane raspolaganja nekom pokretninom, primjerice autom, u funkciji oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close