Tvornica čarapa Jadran sigurna u spas kroz predstečaj

Autor: Suzana Varošanec , 20. travanj 2015. u 14:22
Direktor Jadrana Vinko Barišić/Žarko Bašić/PIXSELL

Proizvodnja za talijansku tvrtku Stilnovo osigurat će im posao tijekom ljeta, kad je mrtva sezona, a izgledna je i suradnja s novim partnerima.

Zagrebačka tvornica čarapa Jadran s oko 250 radnika, od čega ih je 190 u proizvodnji, a 50-60 u trgovini, prošloga je četvrtka podnijela prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe.

Objašnjavajući da su račun blokirali razni vjerovnici, primjerice, Plinara, Porezna uprava te jedan dobavljač, direktor Jadrana Vinko Barišić navodi i kako očekuju blokadu Zagrebačke banke. "Prijavljene obveze trenutačno iznose 42 milijuna kuna, što kratkoročno, što dugoročno, no smatramo da u odnosu na potraživanja koja imamo prema našim kupcima ne bi trebao biti poseban problem, kroz operativno i financijsko restrukturiranje, osigurati opstanak tvornice", kaže Barišić.

 

42milijuna

kuna iznose prijavljene dugoročne i kratkoročne obveze

 

Tvornica posluje 85 godina, a za očekivano pozitivno rješenje aktualnih problema poslužit će i potkraj 2014. ugovoreni poslovi s talijanskom tvrtkom Stilnovo. To će Jadranu, doznajemo, osigurati posao tijekom ljeta, kad je prodaja čarapa slaba, s tim da je probna proizvodnja završila te sad kreću i u proizvodnju čarapa poznatog talijanskog dizajnera Emilia Cavallinija. Od svibnja će ta proizvodnja biti u punom opsegu, a očekivani rezultat je dva milijuna kuna, no moguće i više.

Ugovor je, naime, sklopljen dugoročno, pa je izgledno i širenje suradnje s drugim partnerima iz Italije. Tvrtka drži 30% tržišta RH i s 60% kapaciteta proizvodi 10 milijuna pari čarapa. Cijene čarapa iz Turske, Kine, Srbije i Poljske niže su od Jadranovih, a uvjeti poslovanja u nas su puno teži, smatra Barišić, pa se mora dobro kalkulirati. Izvoze 30% proizvodnje, novi kupac je i njemački Mueller, a s američkom tvrtkom Detroit socks još traju pregovari. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close