Tržište rada više nije mrtvo, ali bez investicija nema pravog oporavka

Autor: Lidija Kiseljak/VL, Ljubica Gatarić/VL , 02. rujan 2015. u 15:45
Prvog dana rujna na Zavodu za zapošljavanje bilo je 256.000 nezaposlenih/D. Marušić/PIXSELL

Unatoč povoljnom trendu smanjenja stope nezaposlenosti, Hrvatska je sa 15,1% i dalje među najlošijim članicama EU.

Prvog dana rujna na Zavodu za zapošljavanje bilo je 256.000 nezaposlenih, što je najmanji broj od 2009., no i dalje smo po nezaposlenosti četvrta najlošija članica EU. U izbornom se razdoblju svaka brojka važe pa se i podaci o nezaposlenima često osporavaju jer na njih utječe sezonsko zapošljavanje, brisanje iz evidencije i odlasci u inozemstvo, a ne samo oporavak na tržištu rada.

Zavod za mirovinsko osiguranje navodi da su zadnjeg dana srpnja imali 1,481.193 prijavljena na mirovinsko osiguranje, a među njima je samo 6500 ljudi koji sami sebi plaćaju mirovinski staž, dok su ostali u radnom odnosu ili su vlasnici obrta, poljoprivrednici te samostalne profesionalne djelatnosti. U odnosu na isti dan prošle godine broj mirovinskih osiguranika veći je za 13.000, a ukupna se zaposlenost povećala jedino kod pravnih osoba za 20-ak tisuća, na 1,240.351. Prema tim podacima, ove su se godine od dna odmaknule tvrtke, dok još imamo oko 2000 manje obrtnika, 2000 manje zaposlenih kod obrtnika, za 1000 je smanjen broj poljoprivrednika koji plaćaju mirovinsko osiguranje kao i onih koji imaju samostalnu profesionalnu djelatnost u odnosu na godinu dana ranije.

 

13tisuća

mirovinskih osiguranika više bilo je zadnjeg dana srpnja

Jesen će donijeti i značajniji povratak sezonaca na burzu, zadnjeg dana kolovoza HZMO proveo 10.006 odjava radnika s mirovinskog osiguranja i samo 794 prijave. Svi oni imaju mjesec dana da se prijave na burzu. Gordan Maras, ministar zadužen za obrtnike i male poduzetnike, kaže da smanjenje broja obrtnika i radnika koji su zaposleni u obrtništvu ne treba tumačiti kao propast obrta jer su neki obrtnici svoje poslove preregistrirali u jednostavna poduzeća. "Klima je pozitivna, trendovi su dobri, a povećanje zaposlenosti događa se isključivo unutar malih i srednjih tvrtki. Meni kao ministru svejedno je radi li netko kao obrtnik ili kao vlasnik trgovačkog društva. ", komentira Maras.

Šef HUP-ove Udruge malih poduzetnika Petar Lovrić kaže da nakon Linićeva odlaska iz Vlade mali poduzetnici osjećaju manju represiju. "Nismo protiv reda i discipline, ali ne mogu se malom poduzetniku nametati obveze kao velikom. To je kao da od djeteta koje ima pet godina tražite da ide na fakultet", kaže. Head hunting agencije naznake oporavka osjetile su početkom godine. Selectio je tada imao  64 otvorena mandata za potragu za kadrovima, sada oko 50, a što je puno više u odnosu na godine prije.

"Ipak, činjenica je da nema dovoljno novih investicija pa tako ni novih radnih mjesta, ali tržište više nije mrtvo", kaže direktor Selectija Aleksandar Zemunić. "Pozitivni trendovi se osjećaju, tvrtke koje su se restrukturirale u krizi nanovo otvaraju radna mjesta, među njima su velike, ali i srednje, domaće i strane, a traže se radnici na pozicijama prodaje, financija, a napokon i proizvodnje", kaže Nina Anđal iz agencije Antal. Farmaceutske kompanije zapošljavaju najviše, Pliva koja gotovo stalno ima otvorene natječaje i s novim investicijama će stvoriti prostor za oko 300 zaposlenih. Atlantic je otvaranjem nove tvornice stvorio oko 50 novih mjesta, a u konačnici će ih biti 150.  

PressGlass, planira zaposliti 250 radnika, kao i Wollsdorf, CWS Boco će u prvoj fazi zaposliti 60 ljudi, a Boxmark oko 200. "Unatoč povoljnom trendu smanjenja stope nezaposlenosti, Hrvatska je sa 15,1% u srpnju i dalje među članicama EU s najnepovoljnijom stopom te se udaljava od prosjeka EU", kaže Zvonimir Savić iz HGK. Slijedi teško razdoblje za nezaposlene jer je naša ekonomija, jednako kao i tržište rada, podložna sezonskim utjecajima – zimi se turističke usluge osipaju, manje je posla u poljoprivredi. Po broju osiguranika na mirovinskom osiguranju spustili smo se na ostvarenja iz 2004., a ne treba zaboraviti da smo tada imali 163.000 umirovljenika manje nego danas. 

Komentirajte prvi

New Report

Close