Tri su ključna razloga zbog kojih čak 56 posto Hrvata prošle godine nije nigdje putovalo

Autor: Poslovni.hr/H , 02. studeni 2017. u 09:03
FOTO: Thinkstock

Na privatna višednevna putovanja prošle godine je išlo 1,6 milijuna ili 44 posto hrvatskih građana u dobi od 15 i više godina, pri čemu su ukupno potrošili 6,45 milijardi kuna, od čega 3,1 milijardu kuna u Hrvatskoj, a 3,3 milijarde kuna u inozemstvu, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o istraživanju DZS-a o turističkoj aktivnosti stanovništva RH, za što su podaci prikupljeni putem telefonskih intervjua na reprezentativnom uzorku od ukupno 22 tisuće stanovnika.

Osim o onima koji putuju, podaci pokazuju i nešto o onima koji lani nisu privatno putovali, a takvih je bilo 56 posto u dobi od 15 i više godina, od kojih je najviše, 62 posto, to objasnilo nedostatkom financijskih sredstava. Njih 24,3 posto u putovanjima je spriječeno zdravstvenim razlozima, a 16 posto nedostatkom slobodnog vremena zbog obiteljskih obveza.

Kada putuju privatno, domaći najviše noće u neplaćenom smještaju

Bar na jednom privatnom putovanju do tri noćenja lani je bilo 767,7 tisuća hrvatskih građana, a s četiri i više noćenja njih 1,1 milijun. Oni koji su privatno putovali ukupno su ostvarili gotovo 4 milijuna putovanja, od čega 2,5 milijuna u Hrvatskoj, a 1,2 milijuna u inozemstvo, pri čemu je najviše njih išlo u Bosnu i Hercegovinu, potom u Italiju te Njemačku, Austriju i Sloveniju.

Posjet obitelji i prijateljima

Najčešći motivi odlaska na privatno višednevno putovanje su, kao i u godini prije, posjet rodbini i prijateljima (32,7 posto) te odmor na moru (28,3 posto), a na svim putovanjima ostvarili su ukupno 23,1 milijun noćenja, od čega gotovo 17 milijuna u Hrvatskoj te 6,3 milijuna u inozemstvo.

Kako su najviše putovali rodbini i prijateljima, domaći su putnici među vrstama smještaja najviše noćenja ostvarili u neplaćenom smještaju, 16,5 milijuna ili 71,5 posto od ukupnih noćenja, od čega kod rodbine i prijatelja 8,6 milijuna, a u vlastitim kućama i stanovima za odmor (vikendicama) 7,3 milijuna noćenja.

Prosječno su po putovanju domaći trošili nešto više od 1.700 kuna, odnosno ukupna potrošnja na svim privatnim višednevnim putovanjima prošle godine domaćih putnika iznosila je 6,5 milijardi kuna, od čega je gotovo jednako potrošeno i u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Poslovna i jednodnevna putovanja

Istraživanje DZS pokazuje da su domaći ljudi poslovno lani više putovali u inozemstvo nego po Hrvatskoj, odnosno na bar jednome poslovnom višednevnom putovanju bilo je 318 tisuća osoba u dobi od 15 i više godina, koji su ostvarili ukupno 784 tisuće poslovnih putovanja, od čega 380 tisuća u Hrvatskoj, a 403 tisuće u inozemstvo.

Jednodnevnih putovanja bilo je pak gotovo 7 milijuna, od čega većina ili 6,1 milijun privatnih, a 765 tisuća poslovnih.

Manja potrošnja nego 2015.

Iako u podacima iz tog istraživanja za 2016. DZS ne navodi usporedbe s godinom prije, to isto istraživanje, ali za 2015., pokazuje da je na privatna višednevna putovanja u toj godini putovalo jednaki broj hrvatskih građana kao i u 2016., njih 1,6 milijuna u odbi od 15 i više godina, no njihova je ukupna potrošnja u 2015. iznosila 10,3 milijardi kuna, što je gotovo 4 milijarde kuna više nego u 2016.

Komentirajte prvi

New Report

Close