Traže niži PDV za sir, maslac, jogurt, vrhnje…

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 30. kolovoz 2018. u 22:00
Nižom stopom PDV nisu obuhvaćeni mliječni proizvodi/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

RH ima 4 do 5 puta manju potrošnju fermentiranih mliječnih proizvoda od ostaka EU.

Hrvatski proizvođači i prerađivači mlijeka neugodno su iznenađeni izostavljanjem mliječnih proizvoda iz porezne reforme.

Naime, Ministarstvo financija najavljivalo je niže stope PDV-a na ključne prehrambene proizvode, ali u prijedlog zakona nije uvrstilo nižu međustopu na proizvode poput jogurta, sireva ili vrhnja. Trenutnim prijedlogom Zakona o PDV-u nižom međustopom nisu obuhvaćeni gotovi mliječni proizvodi, a stimulira se prodaja proizvoda koji imaju bitno manju važnost – nutritivnu, gospodarsku i zdravstvenu.

Tako se ulja i masti biljnog i životinjskog porijekla oporezuju prema sniženoj stopi od 13%, dok se konzumacija nutritivno vrijednog maslaca destimulira s punom stopom od 25%. 

Takvo oporezivanje ne postoji u gotovo nijednoj susjednoj zemlji. Primjerice, PDV na gotove mliječne proizvode u Sloveniji iznosi 9,5%, Njemačkoj 7%, Italiji 4%, Austriji 10%,  a u Poljskoj 5%. 

To je jedan od razloga zašto Hrvatska ima četiri do pet puta manju potrošnju fermentiranih mliječnih proizvoda od razvijenih EU zemalja.Kako ističe Dalibor Janda, predsjednik CroMilka, industrija mlijeka u Hrvatskoj u iznimno teškoj situaciji, suočena s čak 80-postotnim padom broja isporučitelja mlijeka u zadnjih deset godina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close