Todorić slomio banke, konačno mu otvoren ulaz u Mercator

Autor: Božica Babić , 20. veljača 2014. u 22:00
Ivica Todorić, nije htio komentirati/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Slovenski mediji javljaju da je Agrokor nakon višetjednih pregovora postigao dogovor s vjerovnicima Mercatora.

Je li koncern Agrokor konačno uspješno savladao još jednu visoku stepenicu u povijesnom preuzimanju Mercator grupe, a radi se o finalnom dogovoru s bankarima oko reprograma više kredita koje je slovenski trgovački lanac uzimao proteklih godina, u četvrtak nije bilo moguće detektirati.

Ljubljanske poslovne dnevne novine Finance su objavile kako je Agrokor Ivice Todorića "nakon višetjednih pregovora postigao dogovor s bankama vjerovnicama Mercatora o reprogramu kredita." Finance naime, u tekstu priznaju da je spomenuta informacija neslužbena, no navode kako su je dobili iz nekoliko izvora koji su bliski pregovorima. Navode da je višetjedni bankarski čvor na kraju ipak prerezan nakon što su na reprogram pristale i dvije austrijske banke, Erste i Raiffeisen koje su zastupale najtvrđe pozicije u pregovorima. Postizanje dogovora o reprogramu, ocjenjuju u slovenskoj tiskovini, završni je čin za realizaciju ugovora potpisanog u ljeto 2013. godine kojim su većinski vlasnici Mercatora Agrokoru prodali 53,34 posto dionica pa je preuzimanje najvećeg regionalnog trgovca sada zapravo formalne naravi. U Agrokoru međutim, jučer nisu bili pripravni iznijeti nijedan detalj o navodima koje iznose Fiannce.

Prema onom što su vlasnici Mercatora i Ivica Todorić lani dogovorili kupoprodajni ugovor ima rok realizacije do 31. ožujka 2014. godine dok je reprogram s bankarima uvjetovan do 28. veljače. Mercator je kraj prošle godine dočekao sa 957 milijuna eura kredita, a od toga je čak 500 milijuna eura kratkoročnih kredita. Ugovorom se Todorić bio obvezao svaku dionicu platiti 120 eura, no krajem prošle godine zbog zahtjeva bankara da pri preuzimanju dokapitalizira Mercator te paralelno vrati dio dospjelih dugova bankama, on je novu cijenu navodno postavio na 80 eura.Premda je ova transakcija već ušla u samu završnicu slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan i prošli je tjedan ponovno javno izgovorio kako "smatra da ne bi bilo dobro da trgovinski trgovački lanac Mercator preuzme koncern Agrokor."  

Pod povećalom

Ima li zloporaba u Tisku 

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestila je da pokreće postupak protiv tvrtke Tisak radi utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja zlouporabom vladajućeg položaja. Agencija želi utvrditi predstavljaju li određena postupanja Tiska koja se odnose na način primjene rabata, distribucije tiska na prodajna mjesta konkurenata te odabir asortimana tiska koji se dostavlja na prodaju konkurentima, zlouporabu vladajućeg položaja na mjerodavnom tržištu. Ocjena se mora donijeti u roku četiri mjeseca od dana kada su utvrđene sve činjenice važne za donošenje odluke.

Komentari (4)
Pogledajte sve

I banke E, R koje su pratile Merkator u dobrom su gubitku!! Još kada se pridodaju dubioze Agrokora i banaka koje njega prate debelo su pod vodom!! Kako izroniti? Nikako jer slamku spasa ima SB i EB koje će omastiti brk!!! Uknjižba 1 dolar krede – 3 dolara imovine!! Tko voli nek izvoli, Toda to zna!![emo_smijesak]


Konačno.

još to nije službeno, već par puta pisalo se kao “sve je riješeno” pa je opet nešto iskrsnulo i došla je odgoda…iako, ovaj puta izgleda da je stvar doista pred samim finišem….bila bi to velika stvar za agrokor, belje, a i za gospodarstvo RH koje će moći lakše plasirati svoje proizvode po regiji

Konačno.

New Report

Close