TLM-u treba barem 15 mil. eura za pokretanje pune proizvodnje

Autor: Suzana Varošanec , 22. lipanj 2015. u 22:00
Ukupno je ovog mjeseca iz tvrtke izašlo između 800 i 900 tona proizvoda/Hrvoje Jelavić/VL

Zadnja proizvodnja je bila u kolovozu 2014. i to oko 3500 tona, a sve ispod 4500 – 5000 tona mjesečno stvara gubitak.

U tijeku je redovna kontrola poslovanja TLM Aluminiuma u postupku predstečajne nagodbe od strane njegova povjerenika, što se prema zakonu obavlja u cilju zaštite interesa vjerovnika.

Prema našim informacijama,  o nalazima će biti obaviješteno Finino nagodbeno vijeće, a čini se da se to izvješće najranije može očekivati kroz sljedećih petnaestak dana. Kako se trenutačno pokazuje operativno poslovanje šibenskog aluminijaša kreće se i dalje na vrlo niskim proizvodnim razinama pa, od kad je počeo ovaj postupak, proizvodni kapaciteti rade između tri i pet posto. Zadnja proizvodnja je bila u kolovozu 2014. i to oko 3500 tona, a sve ispod 4500 – 5000 tona mjesečno stvara gubitak. Da bi se pokrenula proizvodnja minimalno treba dovesti 6500 tona sirovine što iznosi 13 mil. eura, a uz trošak održavanja ulaganje se penje na 15-ak mil. eura. I to ne računajući na dodatne troškove za struju, plaće i ostale obveze koje prate takvu proizvodnju.

Poznavatelji tvrde da se bez 20 milijuna eura TLM ne može pokrenuti. Prošlog tjedna u Šibenik je iz Mostara, na temelju obnavljanja suradnje s tamošnjim Aluminijumom stiglo 190 tona sirovine koja je financirana iz avansa koji je doznačio jedan kupac TLM-ovih proizvoda. Ukupno je ovog mjeseca iz tvrtke izašlo proizvoda između 800 i 900 tona za koje je sirovina osigurana kroz isti model financiranja u kojem se ona osigurava avansiranjem od strane poznatog kupca. To je jedan od načina kojima pribjegava novi vlasnik TLM-a Igor Šamis, navodno pokušavajući odgovoriti na pitanje kako doći do sirovine.

Neslužbeno doznajemo, jedan stalni talijanski kupac nedavno je doznačio 950.000 eura na žiroračun TLM Holdinga, a iz toga je navodno plaćen dug za struju tvrtki Adrial plus, plaće radnicima TPP-a, troškovi za pravne usluge, a krajem ovog mjeseca tom bi talijanskom kupcu trebala biti isporučena roba. Da bi se to ostvarilo u međuvremenu je krenuo u primjenu i klasičan model faktoringa na temelju fakture koju je kupila jedna poznata hrvatska faktoring kuća.

Posrijedi su proizvodi isporučeni jednom stalnom hrvatskom TLM-ovom kupcu čija, pak, naplata dospijeva u rujnu ove godine, pa će se faktoring kuća koja je otkupila tu fakturu od TLM Aluminiuma naplatit direktno od kupca na jesen. Do kraja mjeseca uprava TLM-a koju vodi Marijan Stričević treba osigurati još oko 3 milijuna kuna za plaće za protekli mjesec. Otvoreno je i pitanje akreditiva za nabavu sirovine, navodno je za to trebao poslužiti kolateral iz Rusije, dok se sad spominje da će doći iz Češke gdje vlasnik Šamis ima čeličanu.

Pregovori

Raskid s HEP-om?

Počeli su  pregovori o promjeni distributera električne energije. Preispituje se mogućnost raskidanja ugovora s HEP-om zbog mogućnosti nabave jeftinije struje od tvrtke Proenergy koja bi navodno uz 40-ak posto nižu cijenu isporučivala struju mostarskom Aluminijumu, a potom Aluminij sirovinu TLM-u, temeljem čega bi TLM ispunio obvezu prema talijanskom kupcu koji bi, pak, isporučenu robu platio Proenergy-ju čime se krug zatvara. No upućeni smatraju da je pitanje hoće li se Moći ostvariti dovoljna zarada za plaće i ostale troškove.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Još uvijek im poklanjamo struju?

New Report

Close