Tko ilegalno zarađuje na vašim e-mailovima da bi vas tvrtke mogle zasipati spamom?

Autor: Bernard Ivezić , 27. studeni 2013. u 15:47
Ana Kolarević poznata je kao dizajnerica aplikacije za odabir najboljeg grudnjaka. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

‘Prvo sam otišla na policiju, ali kad sam shvatila da tamo ne razumiju što znači forwardirati e-mail, potražila sam pomoć na društvenim mrežama’.

Telekomunikacijski regulator Hakom provjerava osječku udrugu Projekt Dot Com Hrvatska, skrećano PUT, zbog sumnje da hrvatskim tvrtkama prodaje baze e-mailova za spam, doznaje Poslovni dnevnik. Akciju je pokrenula Ana Kolarević, osnivačica popularnog hrvatskog startupa Sizem. Kolarević je za Poslovni dnevnik izjavila da joj je 'prekipjelo' dobivati neželjene e-mailove, takozvani spam, od hrvatskih tvrtki za koje nikad nije čula i kojima nije dala svoju e-mail adresu na korištenje.

"Prvo sam otišla na policiju, ali kad sam shvatila da tamo ne razumiju što znači forwardirati e-mail, potražila sam pomoć na društvenim mrežama i tako saznala da mi pomoći može Hakom", kaže Kolarević.

Zdenko Ognjenčić iz Hakoma poslao je Kolarević odgovor koji je dobio iz udruge PUT, a tu priča postaje još zanimljivija s obzirom da se u odgovoru izražava sumnja da je spornu bazu e-mailova hrvatskih građana prodao netko od zaposlenika Google Hrvatska. Prema odgovoru udruge PUT, koji je proslijedio Hakom, stoji da je udruga PUT adrese nabavila od tvrtke Geld, a ona s izvora – iz Googlea Hrvatska.

"S obzirom da gospođa ima adresu na Googleu, a već sam rekao da mi je predstavnik tvrtke Geld usmeno priopćio da je te adrese nabavio direktno s izvora, istražite na koji su način djelatnici te tvrtke primili navedene @gmail.com adrese, odnosno koji je od djelatnika tvrtke Google Hrvatska dao te adrese u promet, a protivno Zakonu o zaštiti osobnih podataka", piše u prolijeđenom odgovoru udruge PUT.

I dok je u slučaj sada već, navodno, uključena i Agencija za zaštitu osobnih podataka, iz Hakoma su se Kolarević opravdali da su ovime učinili sve što mogu.

"U svakom slučaju mi smo učinili što smo mogli prema udruzi i vas eventualno molimo da nam dostavite/proslijedite novo zaprimljene promidžbene poruke ako ih ponovno primite, pogotovo onih tvrtki koje ponavljaju slanje poruka nakon što su upozorene", poručuju iz Hakoma.

Poslovni dnevnik čeka komentar Googlea Hrvatska.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ode tvrtki stotinjak tisuća kuna kazne radi spama.

New Report

Close